Inloggen in Europa nu ook met DigiD
DigiD kan nu ook worden gebruikt om online zaken te regelen met overheidsorganisaties en organisaties met een publieke taak in Europa.
Blockchain voor digitale identiteit? Staatssecretaris is kritisch
De overheid onderzoekt diverse technologieën, waaronder blockchain. Het maatschappelijk doel is daarbij leidend, niet de technologie.
Europese digitale portemonnee veilig maar niet verplicht
De Europese digitale portemonnee zal veilig en betrouwbaar zijn. En er komen alternatieven voor mensen die geen elektronische identiteit of digitale portemonnee willen of kunnen gebruiken.
eHerkenning is klaar voor Europees gebruik
Ondernemers kunnen met eHerkenning nu ook online zaken regelen met overheidsorganisaties in Europa.
Meer gebruik van DigiD in 2020
Het aantal actieve DigiD’s is in 2020 met ruim 20% gestegen, naar ruim 18 miljoen gebruikers. Ook het aantal authenticaties steeg met bijna 20%, naar ruim 400 miljoen.
Digitale portemonnee voor Europese burgers en bedrijven
"De Europese digitale identiteit zal ons in staat stellen om in elke lidstaat hetzelfde te doen als thuis, zonder extra kosten en met minder hindernissen."
Handreiking UVW voor wetten rond digitale transformatie
De Unie van Waterschappen publiceerde de handreiking Digitale Transformatie. Deze geeft een heldere uitleg aan niet-juristen wat alle wetgeving en regels betekenen voor het inrichten van digitale processen.
DigiD erkend als Europees inlogmiddel
DigiD is officieel erkend als Europees inlogmiddel en voldoet daarmee aan de eIDAS-verordening. Lidstaten hebben nu 1 jaar de tijd om hun digitale infrastructuur en dienstverlening klaar te maken. Daarna moet het mogelijk zijn om met DigiD in te loggen bij overheidsorganisaties in de EU.
Toename gebruik van digitale overheidsdiensten
Het gebruik van de DigiD-app is in 2019 fors gestegen. Van 2,4 miljoen naar 6 miljoen gebruikers. Ook andere apps van Logius winnen aan populariteit. Zo staat de Berichtenbox-app bij 3 miljoen mensen op hun smartphone.
Internetconsultatie over Wet digitale overheid
In februari heeft de Tweede Kamer de Wet digitale overheid aangenomen. De wet gaat over de verdere digitalisering van de Nederlandse overheid en maakt de komst van nieuwe private inlogmiddelen mogelijk.
Lek in eIDAS-software ontdekt en tijdig gerepareerd
'Hackers konden zich door beveiligingslek voordoen als Europese burgers', berichtten verschillende nieuwssites onlangs. Er was inderdaad een lek in eIDAS-software, maar die is op tijd ontdekt en gerepareerd.
Aantal inlogs met buitenlandse inlogmiddelen stijgt snel
Er wordt steeds vaker met buitenlandse inlogmiddelen ingelogd bij Nederlandse organisaties. In oktober 2019 werd er 1.785 keer ingelogd met een buitenlands inlogmiddel. Dat is ruim 70% meer dan de 1.033 in september.