Veilige en laagdrempelige toegang tot digitale dienstverlening is voor iedereen in Nederland belangrijk. Er zijn mensen die hun eigen zaken niet zelf digitaal kunnen, willen of mogen regelen. Zij moeten dit veilig, betrouwbaar en eenvoudig kunnen overlaten aan een ander. Op dit moment kunnen burgers en bedrijven voor een beperkt aantal diensten bij enkele dienstverleners een vrijwillige machtiging regelen via DigiD Machtigen.
DigiD Machtigen wordt onderdeel nieuwe Machtigingsvoorziening
De mogelijkheden om digitaal zaken voor een ander te regelen bij publieke dienstverleners worden momenteel verbeterd en uitgebreid. Dit doet programma Machtigen (Logius) door samen met publieke dienstverleners en ketenpartners aan een nieuwe machtigingsvoorziening te werken. DigiD Machtigen wordt hier onderdeel van.
Samen stap voor stap
Het machtigenvraagstuk is complex. Het raakt vele domeinen en ketens. Programma Machtigen werkt volgens een ‘groeimodel’ aan de uitrol van de verschillende functionaliteiten van de nieuwe machtigingsvoorziening. Functionaliteiten worden eerst in de praktijk beproefd samen met ketenpartners. Een voorbeeld hiervan is de pilot ‘Ouderlijk Gezag in de zorg’ die eind 2019 is gestart. Publieke dienstverleners kunnen in 2020 aansluiten op de dienst. Zij krijgen vervolgens stap voor stap verschillende beproefde functionaliteiten ter beschikking gesteld.