Met meer inzicht over de informatievoorziening willen de CIO’s van het rijk transparanter zijn naar parlement en maatschappij, en daarbij zelf beter kunnen sturen.
Meer inzicht gevraagd
De Tweede Kamer vraagt regelmatig om meer inzicht in de kosten, baten, samenhang, en de stand van zaken in de levenscyclus van ICT van de rijksoverheid. Het Rijks ICT-dashboard geeft al inzicht, vooral in grote ICT-projecten. De Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk bevat ook ICT-verantwoording. En er zijn inhoudelijke BIT-adviezen over grote projecten met een ICT-component. Daarmee bieden het rijk informatie over de grote nieuwe projecten en systemen.
Onderhoud, beheer en resultaat
Naar schatting 75 tot 80 procent van de totale ICT-kosten zijn echter voor beheer en onderhoud van bestaande systemen. Die informatie is vaak niet eenduidig of onderling vergelijkbaar. Dat gaat veranderen. De gegevens voor sturing en verantwoording op de informatievoorziening worden gestandaardiseerd en vastgelegd in betrouwbare administraties. Levenscycli van systemen zijn daarvoor het uitgangspunt. Daarnaast: ICT-verantwoording gaat vaak nog vooral over kosten, risico’s en de mate van compliance. De maatschappelijke effecten worden inmiddels steeds belangrijker. Verdere acties zijn dus nodig.
I-speerpunten
I-speerpunt 1 Informatieproducten
Stapsgewijs de maatschappelijke meerwaarde van rapportages vergroten. Meer focus op het informatiedomein, naast efficiency en kostenbesparingen.
- doorontwikkeling Rijks ICT-dashboard met onderhoud en beheer, en maatschappelijke baten
- IV-rapportage aan de Tweede Kamer uitbreiden met (samenvatting) departementale I-plannen
I-speerpunt 2 Kaderstelling
Regie op de professionalisering van het stelsel van IV-administraties. Heldere gemeenschappelijke uitgangspunten, kaders en gestandaardiseerde begrippen.
- professionalisering portfoliomanagement
- doorontwikkeling Informatiestatuut
- handboek voor lifecyclemanagement
- kwaliteitskader departementale IV-plannen
I-speerpunt 3 Aanpak administratie binnen die kaders
Aan de slag met het stelsel van IV-administraties en de koppeling met de financiële systemen.
- samen met de CIO-offices en hun collega’s bij Financieel-Economische Zaken werken aan een gestandaardiseerde en haalbare aanpak met relevante en actuele gegevens; voor een effectievere rapportage over ICT-dienstverlening