Informatie mag niet kwijt zijn, en er mag geen twijfel zijn over de juistheid en echtheid ervan.
Ruime informatieverstrekking
De maatschappelijke behoefte aan informatie staat centraal. Zowel de kabinetsreactie op de Kindertoeslagaffaire als de initiatiefwet Open Overheid gaan uit van ruime informatieverstrekking aan parlement en maatschappij. Informatiehuishouding is een basis voor een goede informatievoorziening; onze overheidsinformatie moet duurzaam toegankelijk, vindbaar, juist, volledig en betrouwbaar zijn.
Veranderopgave
De komende jaren gaat het Rijk – ‘onder de motorkap‘ – de achterstanden in de digitale informatiehuishouding sneller inhalen. De knelpunten worden zowel centraal als per organisatie aangepakt. Uit analyse blijkt dat de veranderopgave over vier assen loopt.
- de capaciteit aan informatieprofessionals en de rol van medewerkers in het primaire proces
- de grote hoeveelheid en aard van informatie
- de veelheid en kwaliteit van deinformatiesystemen
- de sturing en naleving
Uitvoeringsorganisaties zijn vaak grote ‘informatiefabrieken’ die veel gegevens van burgers verwerken. Samen met hen wordt gewerkt aan een passende veranderstrategie.
I-speerpunten
I-speerpunt 1 Uitvoering van het generieke actieplan informatiehuishouding
Het generieke actieplan informatiehuishouding is op 2 april 2021 geaccordeerd door de ministerraad. Het actieplan richt zich op de hele rijksoverheid en heeft vier actielijnen:
- Voldoende en goed opgeleide professionals voor het inrichten en uitvoeren van informatiebeheer.
- Werkprocessen: duidelijk is welke informatie bewaard moet blijven en duurzaam toegankelijk moet zijn en voor hoelang.
- Informatiesystemen ondersteunen de organisaties en medewerkers optimaal bij hun informatiehuishouding en hun werkprocessen.
- Bestuur en naleving: heldere sturing op de informatiehuishouding, bijvoorbeeld door de regeringscommissaris Informatiehuishouding
I-speerpunt 2 Actieplannen van de rijksorganisaties
De organisaties van de rijksoverheid hebben elk hun eigen opgaven en dat maakt hun informatiehuishouding vaak ook verschillend van elkaar.Ieder departement maakt – na een nulmeting – ook een eigen actieplan. Datzelfde geldt voor rijksonderdelen met meer dan 500 fte, de Hoge Colleges van Staat en soortgelijke organisaties. Uitvoeringstoetsen op de actieplannen geven weer input voor een centrale roadmap.
I-speerpunt 3 Implementatie Wet Open overheid
Actieve openbaarmaking krijgt vorm.
- publicatieplatform PLOOI: één plek waar burgers en bedrijven overheidsinformatie kunnen vinden
- toezicht op (de verbetering van) de informatiehuishouding en openbaarheidsbeleid van de overheid verder versterken door het Adviescollege Actieve Openbaarheid
- belanghebbenden kunnen bij openbaarmakingskwesties terecht bij het Adviescollege
I-speerpunt 4 Voorbereiding nieuwe Archiefwet
In voorbereiding op de nieuwe Archiefwet doorontwikkelen van het Archiefbesluit en de -regeling. Werken aan nieuwe instrumenten om het beheer van informatie te vereenvoudigen; zoals een risicoscan om de waardevolste en kwetsbaarste informatie te identificeren.
I-speerpunt 5 Coördinatie en toezicht
- een regeringscommissaris informatiehuishouding om de uitvoering van deze plannen te coördineren, en zorgt dat dit eenduidig en waar nodig centraal gebeurt
- het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding adviseert over de stand van de informatiehuishouding in het bestuur, de voortgang van de uitvoering van het meerjarenplan en de toegang tot de publieke informatie
- de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed krijgt meer capaciteit
- CIO Rijk versterkt de coördinatie en kaderstelling voor duurzame informatiehuishouding binnen de gehele keten.