Investeren in besturing en governance om de volgende stappen in de digitale transformatie te kunnen zetten. De I wordt volwassener, bij sturing gaat het steeds meer over de maatschappelijke resultaten bij de inzet van informatievoorziening (I). Belangrijk is binnen de rijksoverheid te weten waarover op welk moment wordt besloten. En dat helder is wie er wanneer nog wat van mag vinden.
Rol CIO’s
CIO’s hebben in het ‘Besluit CIO-stelsel Rijksdienst’ een meer directe rol in het aansturen van de digitale transformatie binnen hun departement of organisatie. CIO’s zitten bijvoorbeeld in het bestuur van de organisatie. Daar horen (leiderschaps)vaardigheden bij. Bijvoorbeeld om een voortrekkersrol te pakken om ‘I in het hart’ te brengen. De positionering van de CIO als digitaal leider hangt samen het type organisatie en de volwassenheidsfase; het type mens dat past bij de organisatie in die fase van de transitie.
Digitaal leiderschap in de praktijk
Lerend vermogen
Binnen het CIO-stelsel is het Adviescollege ICT-toetsing onderdeel van de besturingscyclus. Door meer onderlinge uitwisseling en samenwerking vanuit die adviestaak versterkt het lerend vermogen in het stelsel verder. Het in eigen huis leren van CIO- oordelen en collegiale intervisie aan de hand van elkaars CIO-oordelen horen daarbij.
I-speerpunt 1 Digitaal leiderschap
Het leiderschap dat past bij de organisatie om I in het hart te brengen. Met duidelijke rollen en verwachtingen naar elkaar.
- kennis maken en -delen, het collegiale gesprek voeren en inspiratie delen
- implementatie Besluit CIO-stelsel
I-speerpunt 2 Versterken lerend vermogen CIO-stelsel
Vertrouwen; openheid en de bereidheid van (elkaars) ervaringen te leren.
- professionaliseren CIO-community
- masterclasses digitaal leiderschap
- knelpunten en fouten (durven) delen
- verder investeren in samenwerking tussen Adviescollege ICT-toetsing, bestuurlijke opdrachtgevers, CIO-beraad en individuele CIO’s