Naast betrokkenheid in de Europese Unie (EU) participeert Nederland in diverse internationale samenwerkingsverbanden die zich ontfermen over de digitalisering van de overheid:
OESO
De missie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is het bevorderen van beleid dat het economische en sociale welzijn van de wereldbevolking verbetert. De OESO biedt een forum, waarin regeringen kunnen samenwerken en ervaringen uitwisselen om oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen te vinden.
Samenwerking met overheden is nodig om te begrijpen wat economische, sociale en ecologische veranderingen teweeg kunnen brengen. De productiviteit, wereldwijde handelsstromen en investeringen worden gemeten. Ook analyseert en vergelijkt de OESO gegevens om toekomstige trends te voorspellen op verschillende beleidsterreinen, zoals economie, internationale handel en openbaar bestuur. Ook op gebied van digitalisering is de OESO betrokken bij een breed scala aan thema’s. Denk aan het sturen op en rapporteren over de ontwikkelingen van dataveiligheid, digitale toegankelijkheid, gegevensuitwisseling, desinformatie en (online) kinderrechten.
Uitgelichte initiatieven OESO
- De OESO is betrokken bij AI ontwikkelingen met verschillende initiatieven. De AI policy Observatory houdt de impact van AI bij voor het aanbevelen van beleid. Ook heeft de OECD een AI Incidents Monitor die negatieve uitkomsten van AI registreert en analyseert.
- In 2014 heeft de OESO aanbevelingen aangenomen op het gebied van Digital Government strategies. Daarnaast voert de OESO overleg met de lidstaten en met de lidstaten in de Senior Digital Government Officials (e-leaders).
Verenigde Naties
De Verenigde Naties (VN) heeft een intergouvernementele structuur. Dat betekent dat er samenwerking is tussen 193 lidstaten. De grondslag van de VN is vastgelegd in het ‘Handvest van de Verenigde Naties’. Dit document bepaalt de rechten en plichten van de lidstaten, en legt de organen en procedures van de VN vast.
Het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP), de hulporganisatie van de VN, heeft de Digital Strategy 2022-2025 opgezet. Deze strategie richt zich op de het versnellen van de ontwikkelingsdoelstellingen, en het verbeteren van digitale netwerken en ecosystemen binnen de projecten van de UNDP.
De VN maakt een vergelijking op basis van de verschillende lidstaten met de samengestelde e-government development index. Deze index weerspiegelt de telecommunicatie-infrastructuur, menselijk kapitaal en beschikbaarheid van digitale diensten. Daarnaast is er een e-participatie index. Het rapport verschijnt sinds 2008 iedere 2 jaar.
Uitgelichte initiatieven VN
- International Telecommunications Union (ITU) is een organisatie gericht op moderne ICT. Het hoofddoel van de ITU is het beschermen van ieders recht tot (tele)communicatie.
- High Level Advisory Body on Artificial Intelligence (HLAB-AI) is een adviesgroep, samengesteld door de secretaris-generaal van de VN om analyses uit te voeren en aanbevelingen te doen voor de internationale bestuur van AI. De resultaten van HLAB-AI worden meegenomen in de Global Digital Compact, het onderdeel van de Pact of the Future over digitalisering.
- The Pact of the Future is de volgende stap van de VN om alle overeenkomsten waar VN-lidstaten zich aan hebben gecommitteerd, te verenigen en in praktijk te brengen. De Global Digital Compact is een onderdeel van dit Pact en zal naar verwachting principes voor digitale ontwikkelingen stellen en acties voorstellen. De Pact of the Future is in september 2024 gepubliceerd.