De Single Digital Gateway is de Europese toegangspoort die Europeanen toegang gaat geven tot informatie en procedures. Een aantal diensten moet volledig digitaal beschikbaar worden gesteld voor grensoverschrijdend verkeer binnen de EU. Burgers en ondernemers krijgen voor deze diensten het recht om eenmalig gegevens aan te leveren binnen de EU. De afspraken hierover zijn vastgelegd in NLDIGIbeter. Medio 2019 is er een impactanalyse opgeleverd over de beoogde invoering in Nederland.
Your Europe
De digitale toegangspoort zal de al gevestigde naam Your Europe krijgen en een gemeenschappelijke gebruikersinterface omvatten die in het bestaande Your Europe-portaal wordt geïntegreerd.
De interface is gebruiksvriendelijk en is in alle officiële EU-talen beschikbaar.
Beschikbaar maken voor gebruikers uit andere lidstaten
De Single Digital Gateway heeft impact op de huidige dienstverlening van de Nederlandse overheid. De verordening vereist bijvoorbeeld dat een deel van de huidige informatie en diensten in een andere taal aangeboden wordt. Uitgangspunt is dat als een procedure beschikbaar is voor een burger of ondernemer van een lidstaat, deze ook toegankelijk moet zijn voor gebruikers uit andere lidstaten. Deze informatie moet vervolgens worden aangeleverd aan het Europese portaal.
Aansluiten op Single Digital Gateway
Deze verordening schrijft alle Nederlandse overheidsorganisaties voor hun informatievoorziening in een aantal sectoren en een aantal specifieke diensten toegankelijk te maken en te vertalen voor EU-burgers en bedrijven uit andere lidstaten. De verordening is inmiddels door het Europees Parlement bekrachtigd.
Voortgang in 2020
Zomer 2020 informeerde staatssecretaris Knops (BZK) de Tweede Kamer over de voortgang van de implementatie.
Stappen
De verordening geeft alle nationale, regionale en lokale overheden voor de verschillende onderdelen 2 tot 5 jaar de tijd om de implementatie voor te bereiden. Binnen 2 jaar moeten de centrale overheden hun informatievoorziening aangepast hebben voor EU-burgers en bedrijven. Voor lokale overheden geldt een termijn van 4 jaar.
5 jaar na de inwerkingtreding zijn alle relevante procedures voor EU-burgers en bedrijven toegankelijk en voorzien van vertaalde toelichtingen. In die 5 jaar moeten de lidstaten daarvoor ook een uitwisseling op gang brengen waarin bewijsstukken onderling worden uitgewisseld: als een burger of bedrijf een aanvraag indient bij een overheidsorganisatie moet de laatste de relevante gegevens bij de lidstaat opvragen waar de aanvrager vandaan komt.