De openbare ruimte teruggeven aan inwoners. En daarbij zowel de sociale cohesie als de lokale economie versterken. De gemeente Heerlen en haar partners kwamen met een briljant idee voor een platform dat participatie bevordert. De Europese Commissie gaf daarvoor een subsidie van 2,6 miljoen uit het ‘Urban Innovative Actions’-programma.
Belonen voor participatie
De sociale samenhang in Heerlen is laag in vergelijking met andere gemeenten. Het CBS constateerde in een onderzoek dat inwoners relatief weinig vertrouwen hebben in elkaar en in de instituties. De inwonersparticipatie is dan ook lager dan in andere gemeenten. De gemeente wil daar graag iets aan doen. Ze startte samen met partners als VNG en CBS een platform dat burgers beloont voor participatie. De ambitie is om met dit project 3 uitdagingen tegelijk aan te pakken: de participatie van inwoners en daarmee de sociale samenhang vergroten, de openbare ruimte mooier maken én de lokale economie stimuleren. Burgers kunnen op het platform taken van de gemeente overnemen, zoals het verbeteren van de openbare ruimte. Ze krijgen daarvoor een beloning; het project ontwikkelt een digitale munt die bewoners kunnen besteden bij de lokale middenstand.
Opschalen
Een belangrijk doel van het project en een eis van het EU-programma ‘Urban Innovative Actions’, is dat de ontwikkelde middelen en uitkomsten bruikbaar zijn voor andere gemeenten. Daarbij speelt de VNG een belangrijke rol. Kurt Isik, adviseur Innovaties bij VNG Realisatie. “We brengen nu al voorwaarden en criteria in die opschaling straks mogelijk maken. Bijvoorbeeld dat het platform dat wordt ontwikkeld, voldoet aan de principes van Common Ground.” Met Common ground werken gemeenten samen aan de modernisering van hun ICT-systemen.
In het VNG-Realisatie eMagazine van juli lees u meer over dit project, het opschalen van innovaties en de rol van VNG daarbij.