Niet alleen Nederland werkt aan de digitale overheid. Het onderwerp staat in veel andere landen op de agenda, zowel binnen als buiten Europa. Dit biedt kansen! Denk bijvoorbeeld aan:
- De Europese digitale strategie op het gebied van de digitalisering van de overheid.
- In het bijzonder de afspraken gemaakt in de Tallinn eGovernment-verklaring en de Berlijn Verklaring voor waardengedreven digitale transformatie.
- De Europese Digitaal Decade geeft een visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030. Dit digitale kompas voor het digitale decennium van de EU draait om 4 hoofdpunten: digitale vaardigheden, infrastructuur, economie en overheid.
Digitale overheid in internationaal perspectief
De EU onderschrijft het belang van de digitale overheid vanuit een sociale en economische kant en vraagt aandacht voor de grensoverschrijdende interoperabiliteit. De internationale omgeving waardeert de Nederlandse ervaringen vaak meer dan we ons realiseren. Het buitenland beschouwt Nederland als een innovatief land. Daarom zetten we in op een actieve betrokkenheid.
Europees beleid en programma’s
Europa heeft beleid voor de digitale overheden. Eén van de prioriteiten van de Europese Unie is het realiseren van een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk (A Europa fit for the digital age). De digitale strategie van de EU (Europa’s Digitale toekomst vormgeven) heeft tot doel de digitale transformatie voor mensen en bedrijven te laten werken en tegelijkertijd haar doel van een klimaatneutraal Europa tegen 2050 te helpen bereiken
Binnen de Europese Commissie is vice-president Margrethe Vestager en de Commissaris Thierry Breton verantwoordelijk voor de digitale transformatie. De Commissarissen worden daarin bijgestaan door directoraten Generaal die EU-beleid en wetgeving voorstellen en de (financierings)programma’s beheren.
Op het gebied van de digitale overheid zijn vooral het Directoraat Generaal Communicatie Netwerken, Inhoud en Technologie (CONNECT) en Directoraat Generaal Informatica (DIGIT) van belang. Maar ook uit andere directoraten generaal kunnen voorstellen komen die de digitale overheid raken.
De Europese Commissie heeft als belangrijkste instrumenten: regelgeving , beleid en financieringsprogramma’s.
Wet- en regelgeving
De Raad van Ministers en het Europees Parlement gaat over de besluitvorming van Europese wet- en regelgeving, die door de Europese Commissie wordt voorgesteld. Voorbeelden van wetgeving die gevolgen hebben voor de digitale overheid zijn de richtlijnen over open data, toegankelijkheid van websites van de overheid. Deze hebben een directe of indirecte doorvertaling in nationale regelgeving.