Niet alleen Nederland werkt aan de digitale overheid. Het onderwerp staat in veel andere landen op de agenda, zowel binnen als buiten Europa. Dat biedt kansen. Denk bijvoorbeeld aan:
- De Europese digitale strategie op het gebied van de digitalisering van de overheid.
- De Europese verklaring over digitale rechten en beginselen voor een waardengedreven digitale transformatie, gebaseerd op gemeenschappelijke Europese waarden.
- Het beleidsprogramma voor het digitale decennium, met concrete streefcijfers en doelstellingen voor 2030 als leidraad voor de digitale transformatie van Europa. Het gaat om 4 aandachtsgebieden: vaardigheden, infrastructuur, bedrijven en overheidsdiensten.
Digitale overheid in internationaal perspectief
In het buitenland wordt Nederland gezien als een innovatief land, maar we kunnen ook leren van ervaringen in andere landen. Daarom zetten we in op een actieve betrokkenheid bij internationale initiatieven voor de digitale overheid. In verschillende internationale gremia worden afspraken gemaakt, ervaringen uitgewisseld en beleid vastgesteld over de digitale overheid. Bijvoorbeeld in de Verenigde Naties (VN), de OESO en de Europese Unie (EU).
Europees beleid en programma’s
Eén van de prioriteiten van de EU is het realiseren van een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk. Het doel hierbij is de digitale transitie in de EU zo vormgeven dat deze werkt voor mensen en bedrijven, en tegelijkertijd bijdraagt aan een klimaatneutraal Europa in 2050. Daarom is er in de EU een uitvoerig pakket aan wetgeving en beleid ontwikkeld.
Net zoals bij andere beleidsterreinen doet de Europese Commissie voorstellen voor nieuwe Europese wet- en regelgeving. Bij het maken van beleid voor de digitale overheid zijn vooral het Directoraat Generaal Communicatie Netwerken, Inhoud en Technologie (CONNECT) en het Directoraat Generaal Informatica (DIGIT) betrokken. Maar ook uit andere directoraten generaal kunnen voorstellen doen die de digitale overheid raken.
De Raad van Ministers, waarin alle lidstaten zijn vertegenwoordigd, en het Europees Parlement besluiten over voorstellen voor Europese wet- en regelgeving, die door de Europese Commissie wordt voorgesteld. Voorbeelden van wetgeving die gevolgen hebben voor de digitale overheid zijn de richtlijnen over open data en toegankelijkheid van websites van de overheid. Deze hebben een directe of indirecte doorvertaling in nationale regelgeving.