Pdf’s en andere kantoorbestanden toegankelijk maken kan een uitdaging zijn. De bronnen op deze pagina helpen je op weg.
In het kort
Pdf-bestanden zijn voor veel organisaties een probleem. Vaak staan er honderden ontoegankelijke bestanden online. Deze achteraf toegankelijk maken is kostbaar en tijdrovend. Ook het veranderen van processen om nieuwe pdf’s wél toegankelijk te publiceren, kan erg lastig zijn. Er is specifieke kennis en software voor nodig.
Moet het wel in pdf?
Informatie hoeft lang niet altijd in pdf te worden gepubliceerd. En omdat het zo lastig is om pdf’s toegankelijk te maken, is het goed om eerst te vragen: moet het wel in pdf? Dat ze vaak lastig toegankelijk te maken zijn, is trouwens niet het enige probleem van pdf-bestanden: ze zijn ook niet prettig in gebruik op een mobiele telefoon. Een pdf is niet schaalbaar, en verandert dus niet mee met de schermgrootte. Dat betekent veel in- en uitzoomen en scrollen.
Alternatieven
Maar wat kun je dan wel doen? In veel gevallen kun je informatie ook in HTML publiceren (op je website). Zo zette Logius ruim 150 pdf-bestanden om naar toegankelijke webcontent. Het bestandsformaat EPUB is een ander alternatief.
Bronnen
Presentatie PDF en toegankelijkheid
Presentatie van Pleio en Forum Standaardisatie over PDF en toegankelijkheid.
E-book Toegankelijke pdf's maken met Word
Content online publiceren in een pdf is vaak geen optimale oplossing. Toch zijn er situaties waarin wordt gekozen pdf. In dat geval is het handig om te kijken hoe je de pdf toegankelijk kunt maken. In dit e-book van Jaap van de Putte leer je hoe je dit vanuit Microsoft Word kunt doen.
Tool WordToEPUB
Overheden zijn verplicht hun online informatie toegankelijk aan te bieden, zodat ook mensen met een beperking deze kunnen lezen. WordToEPUB biedt een gratis en eenvoudige manier om een gestructureerd Microsoft Word-document gemakkelijk in het (open standaard) EPUB-formaat om te zetten.
Platform Inclusief Publiceren
Platform voor en door uitgevers met praktische voorbeelden over toegankelijk publiceren aan de bron. Stel je vraag aan experts en gebruikers, bekijk de handige tools of laat je inspireren. Start zelf met toegankelijke informatie aan de bron. Met handige checklists.
14 vragen over PDF en toegankelijkheid
Forum Standaardisatie beantwoordt 14 veelgestelde vragen over digitale toegankelijkheid en PDF’s op overheidssites.
14 vragen over digitale toegankelijkheid en PDF’s op overheidssites
Pdf testen
Wil je weten of je pdf-bestand toegankelijk is? De volgende online checkers geven je een goede indicatie.
- PDFchecker.nl – Deze checker is ontwikkeld door Pleio, Dual Lab en Forum Standaardisatie. Je kunt er veelvoorkomende toegankelijkheidsfouten mee opsporen.
- PDF Tingtun Checker – Deze checker is ontwikkeld door Forum Standaardisatie. Je kunt er veelvoorkomende toegankelijkheidsfouten mee opsporen.
- PAVE PDF Checker – Ook met deze checker controleer je de pagina die je invoert op de automatisch te testen toegankelijkheidseisen.