Op welke manieren werkt de overheid aan inclusie en digitale toegankelijkheid? Hoe zorg je dat dit onderwerp in je organisatie gaat leven? En hoe ervaar je de digitale overheid als je een beperking hebt? We gaan in gesprek met beleidsmedewerkers en ervaringsdeskundigen.
Beleidsmedewerkers en uitvoerders aan het woord
Marloes Neven en Riny ten Böhmer, Inspectie van het Onderwijs
'Door een interne awareness-campagne, door trainingen te geven over digitoegankelijkheid en door werknemers van goede tools te voorzien, hebben we grip gekregen op de digitale toegankelijkheid in onze organisatie.’
Informatiepunten Digitale Overheid: publieke dienstverleners helpen mensen die moeite hebben met digitale overheid
Er is een grote groep mensen voor wie het lastig digitaal zaken te doen met de overheid. De Informatiepunten Digitale Overheid bieden hulp vanuit bibliotheken door heel Nederland. Marcel Pellicaan programmamanager Digitale Inclusie vanuit de Manifestgroep: “We willen voorkomen dat mensen sociaal en maatschappelijk buitengesloten raken.”
Het ondersteuningsprogramma DigiToegankelijk TOP
Veel kanalen voldoen niet aan de wettelijke toegankelijkheidseisen. Het nieuwe DigiToegankelijk toezichts- en ondersteuningsprogramma (DigiToegankelijk TOP) gaat dit aanpakken. Programmamanager Martin Eikenboom: “We moeten een gevoel van urgentie creëren.”
Doelgroep aan het woord
Het geeft me vrijheid, ik kan het gewoon zelfstandig doen, net als iedereen.
Interview: Het belang van zelfstandig en toegankelijk stemmen
Ik viel wel over de moeilijke woorden. Het zou zoveel makkelijker kunnen.