Van klimaat tot brexit en van afval tot digitale veiligheid: Regelhulpen zijn er over allerlei thema’s en voor verschillende opdrachtgevers. Bekijk het overzicht hieronder.
Welke kansen en verplichtingen biedt het Klimaatakkoord?
In deze Regelhulp MKB Klimaatwerk van het ministerie van EZK zijn zo’n 130 regelingen verwerkt. Mkb’ers selecteren op branche en op thema voor welke regelingen ze willen nagaan wat de mogelijkheden voor hun bedrijf zijn. Aan het eind geeft de Regelhulp ze advies over de kansen en verplichtingen die het Klimaatakkoord biedt.
Wat betekent de Brexit voor uw bedrijf?
Met de Brexit Impact Scan controleren ondernemers wat ze kunnen doen om zich voor te bereiden op de Brexit. Met de Regelhulp wordt in kaart gebracht welke effecten de Brexit heeft op hun bedrijf. De scan informeert over zaken die sowieso veranderen na de overgangsperiode. Als er nieuwe afspraken zijn, wordt de scan aangepast. Er is ook een Brexit Impact Scan voor overheden, waarmee gemeenten, provincies, rijksoverheidsorganisaties en waterschappen een inschatting kunnen maken van de gevolgen van de Brexit op hun organisatie.
Welke stappen kunt u zetten naar kringlooplandbouw?
Met de Kringlooplandbouwscan van het ministerie van LNV kunnen agrarische ondernemers de juiste keuzes maken voor een gezonde toekomst van hun landbouwbedrijf. Ze krijgen te zien welke stappen ze met hun bedrijf kunnen zetten op weg naar kringlooplandbouw.
Wat zijn uw internationale mogelijkheden?
Met de RVO Exportwijzer vinden (toekomstige) internationale ondernemers eenvoudig hun weg binnen het aanbod van informatie, financiering en andere vormen van ondersteuning van RVO.
Voldoet uw onderneming aan de AVG?
Met de AVG-Regelhulp van de Autoriteit Persoonsgegevens kunnen ondernemers toetsen of hun organisatie (nog steeds) aan een aantal belangrijke verplichtingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voldoet. Zodat ze weten of en hoe ze in actie moeten komen.
Hoe kunt u het beste e-factureren aan de rijksoverheid?
De rijksoverheid accepteert alleen nog maar elektronische facturen. Met de E-factuurwijzer kunnen ondernemers nagaan op hoe ze het beste kunnen e-factureren aan de rijksoverheid. Een e-factuur betekent minder administratie, snellere boeking en betaling en veiliger verwerking. (also available in English: E-invoice guide).
Check of u gebruik kunt maken van de WBSO
Wilt u snel weten of u gebruik kunt maken van de WBSO, een fiscale regeling voor research en development? En welk financieel voordeel de WBSO u op kan leveren? Gebruik dan de Regelhulp WBSO van RVO.
Afval Borgtool
Met deze Regelhulp van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) berekenen ondernemers die afval willen uitvoeren, invoeren of door een EU-lidstaat willen vervoeren de hoogte van de borg op basis van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA).
Afval Digital Notification Advisor (DNA) Tool
Ondernemers die afval willen uitvoeren, invoeren of door een EU-lidstaat willen vervoeren hebben een Nederlands-, Engels- of Duitstalig EVOA-kennisgevingsdocument en -vervoersdocument nodig. Met deze Digital Notification Advisor (DNA) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kunnen zij zo’n document invullen en afdrukken.
Afvaltransport procedure
Voor het vervoeren van afval gelden verschillende procedures volgens de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). De te volgen procedures hangen af van de landen die betrokken zijn bij het afvaltransport, de afvalstoffen zelf en de manier waarop ze verwerkt worden. Met deze Regelhulp van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kunnen ondernemers checken welke procedure(s) ze moeten aanhouden.
Hoe staat het met digitale veiligheid van uw bedrijf?
Controleren of uw onderneming de basis op orde heeft op het gebied van digitale veiligheid. Met de Basisscan Cyberweerbaarheid van het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kunnen ondernemers nagaan hoe hun onderneming scoort op de 5 Basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.
Kies het juiste betrouwbaarheidsniveau voor uw digitale dienstverlening
Met de Regelhulp Betrouwbaarheidsniveaus voor digitale dienstverlening maken architecten, informatiebeveiligers, juristen en bestuurders een beredeneerde keuze voor het juiste betrouwbaarheidsniveau voor digitale diensten. De Regelhulp is gebaseerd op de gelijknamige handreiking van het Forum Standaardisatie en op de eIDAS-verordening voor digitale identificatie- en vertrouwensdiensten.
CE-markering
Met de Regelhulp CE-markering kunnen ondernemers snel checken of hun producten vallen onder 1 of meer EU-maatregelen die CE-markering vereisen. Aanvullend geeft de Regelhulp een overzicht van wettelijke voorschriften waaraan de producten moeten voldoen.
Financieel voordeel voor werkgever berekenen bij aannemen nieuwe werknemer
De Regelhulp Financieel CV van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is zowel voor werkgevers als voor werkzoekenden. Als werkgever kunt u voor sommige werknemers gebruikmaken van aantrekkelijke financiële regelingen. Met deze Regelhulp bepaalt u of dat kan en hoe hoog uw voordeel is. Bent u werkzoekende? Met deze Regelhulp kunt u checken of uw mogelijk nieuwe werkgever gebruik kan maken van financiële regelingen als hij u in dienst neemt. Aan het eind kunt u een persoonlijke brief maken met een overzicht van de voordelen. Deze brief (uw financieel cv) kunt u meesturen met uw sollicitatie.
Financiering en verzekeringen voor internationaal ondernemen
Met de Regelhulp financiering en verzekeringen voor internationaal ondernemen van het ministerie van Buitenlandse zaken weten ondernemers in ongeveer 3 minuten of ze in aanmerking komen voor internationale financiering of exportverzekering van de Rijksoverheid. De Regelhulp is ook voor (financieel) adviseurs.
This tool is also available in English: Regulation assistant tool for the financing and insurance of international enterprise.
Bereken snel en makkelijk de kosten van een octrooi, merk of model
Octrooien, merken en modellen zijn bekende IE-rechten of intellectueel eigendomsrechten. Overheidsinstanties brengen de wettelijke kosten in rekening voor het aanvragen en in stand houden van deze rechten. Met de Kostencalculator bescherming Intellectueel Eigendom van het Octrooicentrum Nederland en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) berekent u wat de kosten van een octrooi, merk of model zijn.
This tool is also available in English: Cost Calculator for Protection of Intellectual Property.
Voldoet u aan de gebruiksnormen mest?
Met deze Regelhulp mest van RVO kunnen melkveehouders controleren of ze voldoen aan het stelsel van de gebruiksnormen.
Btw over autogebruik berekenen voor ondernemers
Rekent u voor de btw een personenauto of een bestelauto tot uw bedrijfsvermogen? En gebruikt u of uw personeel deze auto ook privé? Met de Rekenhulp btw en de auto van de Belastingdienst berekenen ondernemers de btw die ze voor het privégebruik moeten betalen.
Quotumcalculator
Wilt u berekenen hoeveel banen voor mensen uit de doelgroep banenafspraak uw overheidsorganisatie moet realiseren? Met de Quotumcalculator van de Rijksoverheid stelt u dit in maximaal 6 stappen vast.
Is transformatie van een (leegstaand) gebouw haalbaar?
Met de Regelhulp VastgoedTransformatie van het Expertteam Transformatie van RVO krijgen corporaties, bouwers, ontwikkelaars, gemeenten en particulieren inzicht in de haalbaarheid van transformatie van een (leegstaand) gebouw.
Hulp voor werkgever bij het opstellen van een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie
De Wegwijzer Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) van het ministerie van SZW helpt een werkgever om uit te zoeken of hij een RI&E moet opstellen. Daarnaast krijgt hij advies over de manier waarop hij een RI&E inclusief een plan van aanpak kunt opstellen. De wegwijzer is ook geschikt voor werknemers en brancheorganisaties die meer willen weten over het maken van een RI&E en over mogelijke RI&E-hulpmiddelen.
Inzicht in energiebesparingsverplichtingen voor bedrijven
Met de Wetchecker energiebesparing van RVO ontdekt een ondernemer eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor zijn onderneming (een bedrijf of instelling) zijn. Binnen 5 minuten weet hij op hoofdlijnen wat zijn energiebesparingsverplichtingen zijn en hoe hij daar aan kunt voldoen.
Werkgevers checken of ze voldoen aan de wetten en regels
Met Zelfinspectie.nl van de Inspectie SZW (van het ministerie van SZW) kunnen werkgevers zelf checken of ze voldoen aan de wet- en regelgeving voor eerlijk, gezond en veilig en werken. Er zijn zelfinspecties voor gezond en veilig werken, werken met gevaarlijke stoffen, werkdruk en ongewenst gedrag en eerlijk werken.