Het kabinet wil dat de dienstverlening van de overheid eenvoudig is. Dat burgers en ondernemers gemakkelijk regelingen en toeslagen kunnen aanvragen en weten waar zij recht op hebben. En dat het helder is hoe je bezwaar kunt indienen tegen beslissingen van de overheid.
Met digitale innovaties (zoals apps) kunnen we de dienstverlening van de overheid verbeteren. Digitalisering kan het burgers en ondernemers gemakkelijker maken en hen wijzen op kansen (“Wist u dat u recht had op?”) maar ook op risico’s (“Let op, deze regeling heeft impact op…”).
Met het project ‘Persoonlijke Regelingen Assistent’ (PRA) bouwen ICTU en de Dutch Blockchain Coalition (DBC) samen met het ministerie van BZK, verschillende partners als TNO, het ELSA Lab Schulden en Armoede, de Belastingdienst, de KVK en de Provincie Friesland aan een betere digitale dienstverlening.
Beeld:
Verschillende nieuwsartikelen over knellende subsidies en regelingen komen in beeld.
Voice-over:
Hoe zorgen we er samen voor dat iedereen weet op welke toeslagen en regelingen hij recht heeft?
Beeld:
Vijf logo’s van overheidinstanties komen in beeld: Rijksoverheid, UWV, KVK, Belastingdienst en de RVO. Vervolgens verschijnt er een geillustreerde man die aan zijn hoofd krabbelt en rondkijkt.
Voice-over:
Regelingen en subsidies zijn niet altijd makkelijk vindbaar en het aanvragen is vaak ingewikkeld.
Beeld:
De man kijkt bedenkelijk en haalt zijn schouders op. Vraagtekens verschijnen rondom hem.
Voice-over:
Hoe weten burgers en ondernemers waar ze recht op hebben en welke verplichtingen dit met zich meebrengt?
Beeld:
Dezelfde man kijkt gefrustreerd op een achtergrond met duimpjes naar beneden.
Voice-over:
En hoe maken zij bezwaar tegen beslissingen van de overheid?
Beeld:
De logo’s van ICTU, de DBC, Provincie Friesland en de Belastingdienst verschijnen. In hun midden vormt een groen spraakwolkje met een gezicht. Dit symboliseert de Persoonlijke Regelingen Assistent (PRA). Het mannetje komt weer in beeld en steekt zijn duim op.
Voice-over:
Dat kan anders! ICTU en de Dutch Blockchain Coalition werken samen met verschillende partners aan de Persoonlijke Regelingen Assistent.
Beeld:
De man schuift aan, aan een bureau met een scherm erop.
Voice-over:
We ontwerpen een veilige online tool die burgers en ondernemers helpt bij het vinden van regelingen, subsidies…
Beeld:
Er wordt ingezoomd op het scherm. Hierop verschijnt een knop met “Subsidie aanvragen”. Daar wordt op geklikt.
Voice-over:
…of toeslagen waarvoor zij in aanmerking komen.
Beeld:
Op het scherm wordt een formulier ingevuld. Elke sectie wordt afgevinkt. Tot de laatste sectie. Hier verschijnt een kruis en de PRA reageert met een uitroepteken.
Voice-over:
De tool assisteert bij het indienen van de aanvraag en legt in duidelijke taal uit waarom je wel of juist niet in aanmerking komt.
Beeld:
Een meisje leunt tegen een groot telefoonscherm. Een universiteit verschijnt op de achtergrond. Op het telefoonscherm komt de PRA in beeld.
Voice-over:
Bijvoorbeeld: Noa begint met haar studie rechten. Via de Persoonlijke Regelingen Assistent deelt ze haar gegevens.
Beeld:
Er wordt een formulier ingevuld, waarbij de laatste sectie wederom foutief wordt gemarkeerd. De PRA reageert met een uitroepteken.
Voice-over:
De tool wijst haar vervolgens op zaken die ze nog moet regelen.
Beeld:
Er wordt ingezoomd op het meisje. Om haar heen verschijnen icoontjes: een pen, een formulier, een diploma en een zak geld.
Voice-over:
Van het inschrijven in de gemeente tot de verschillende mogelijkheden op het gebied van studiebeurzen en subsidies.
Beeld:
Het meisje komt weer in beeld met een schort om, leunend tegen het telefoonscherm. Op de achtergrond verschijnt een restaurant. De PRA, in het telefoonscherm, reageert met een uitroepteken.
Voice-over:
Als Noa een leuke bijbaan heeft gevonden wijst de Persoonlijke Regelingen Assistent haar op de gevolgen voor haar huursubsidie.
Beeld:
Een weegschaal komt in beeld. Hierop landen een zak geld een een huisje. De zak geld is zwaarder, totdat deze krimpt en beide schalen in evenwicht komen.
Voice-over:
In de tool kan ze direct zelf regelen dat het bedrag wordt bijgesteld.
Beeld:
Het meisje is weer te zien met het restaurant op de achtergrond. Ze steekt haar duim omhoog.
Voice-over:
Zo wordt ze later niet geconfronteerd met onverwachte kosten.
Beeld:
De PRA komt in beeld.
Voice-over:
Er zijn veel meer voorbeelden waarbij een Persoonlijke Regelingen Assistent handig kan zijn.
Beeld:
Om de PRA verschijnen meerdere kleine groene spreekwolkjes. Deze bewegen langzaam naar de PRA en laten zich absorberen.
Voice-over:
Om de assistent verder te ontwikkelen zijn we op zoek naar praktijkvoorbeelden.
Beeld:
De PRA groeit in omvang, terwijl een diverse groep mensen op de voorgrond verschijnt die langzaam meegroeien.
Voice-over:
Dus heeft uw overheidsorganisaties te maken met een regeling of subsidie waarvan de uitvoering knelt?
Beeld:
De logo’s van ICTU, de DBC en het ministerie van BZK verschijnen. Bovenaan staat een kopje: “De Persoonlijke Regelingen Assistent is onderdeel van het programma Innovatie in Dienstverlening van het ministerie van BZK’. Vervolgens verschijnt de tekst: “Deel uw praktijkvoorbeelden via: pra@ictu.nl”.
Voice-over:
Laat het ons weten en neem contact op via pra@ICTU.nl.
Doelen
Het project Persoonlijke Regelingen Assistent heeft als doelen:
- Veilige digitale applicaties ontwikkelen die burgers en ondernemers ondersteunen in het vinden van regelingen en het eenvoudig doorlopen van aanvraagprocedures.
- Burgers en ondernemers centraal stellen en betrekken vanaf de startfase tot aan de lancering van de app.
- Alternatieven voor het digitaal delen van gegevens onderzoeken zodat alle burgers en ondernemers gebruik kunnen maken van de dienstverlening.
- Burgers en ondernemers helpen om gemakkelijker regelingen en toeslagen aan te vragen, en daar meer inzicht in bieden.
Help mee om de Persoonlijke Regelingen Assistent uit te testen binnen jouw overheidsorganisatie. Mail naar pra@ictu.nl en bouw mee aan de overheidsdienstverlening van de toekomst.
Wat gaat PRA doen?
Use cases
In 2022 werkt het project – onder andere met de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel – aan 4 use cases. Deze uses cases zorgen voor een duidelijk beeld van het proces waar een burger of ondernemer mee te maken krijgt bij het aanvragen van een regeling. Het geeft inzicht in wat de te ontwikkelen applicaties moeten kunnen en waar PRA rekening mee moet houden.
Ethisch en juridisch onderzoek
Een team van juridisch experts werkt mee aan de ontwikkeling van de applicaties. Zij kunnen vroegtijdig de juridische en ethische aspecten duiden en risico’s in kaart brengen.
Open source
De Persoonlijke Regelingen Assistent wordt een open source applicatie die verder ontwikkeld kan worden. Het project wil een actieve community creëren binnen de overheid en de maatschappij die aan de PRA blijft werken.
Gebruikerspanel
Bij de ontwikkeling van de apps staan burgers en ondernemers centraal. Het project richt een gebruikerspanel op en bevraagt en betrekt deze bij vraagstukken rond gebruikersvriendelijkheid, communicatie en privacyvraagstukken.
Techniek
De Persoonlijke Regelingen Assistent vraagt om technische innovatie. Verschillende architecten en ontwikkelaars binnen de overheid gaan hiermee aan de slag.