In opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ) is onderzoek gedaan naar de impact van Small Business Innovation Research (SBIR).
Wat is SBIR
SBIR is een (pre-commerciële) vorm van overheidsinkopen van onderzoek- en ontwikkelingsdiensten. Het doel van SBIR is om innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen (of inzicht krijgen in deze oplossingen) voor maatschappelijke vraagstukken. Bij succes kan de aanbestedende overheid een nieuw (type) product inkopen. De basis van SBIR is dat meerdere partijen in opdracht en in onderlinge concurrentie een innovatieve oplossing ontwikkelen.
Doelstelling onderzoek
Dit onderzoek had tot doelstelling het uitvoeren van een analyse en beoordeling van de werkwijze en het resultaat van SBIR in de Nederlandse beleidspraktijk vanaf haar invoering in 2005 tot en met 2016.
Belangrijkste conclusies
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:
- SBIR draagt bij aan het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen en kent daardoor een bewezen maatschappelijke meerwaarde.
- De projecten resulteren niet altijd direct in marktrijpe oplossingen, en soms is er ook niet meteen een kant-en-klare markt beschikbaar.
- Dat het resultaat niet altijd uit marktrijpe oplossingen bestaat, verklaart waarom er op het niveau van bedrijfsprestaties als omzet en werkgelegenheid (nog) nauwelijks verschillen als gevolg van SBIR waarneembaar zijn. Er is wel grote waardering voor de impuls die SBIR kan geven aan projecten, en daarmee het ontwikkelen van innovatieve oplossingen.
- De stap om innovatieve oplossingen uiteindelijk op de markt te introduceren blijft een uitdaging voor deelnemers.
Het potentieel van SBIR kan nog beter benut worden door meer overheden er gebruik van te laten maken. Publieke opdrachtgevers intensiever bij de projecten en nazorg te betrekken. En het instrument in opzet en terminologie meer te ‘vermaatschappelijken’.
Lees het volledige onderzoeksrapport op Rijksoverheid.nl