Op 28 november 2018 bezocht staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Kamer van Koophandel (KVK) in Utrecht. Tijdens dit werkbezoek zijn twee belangrijke voorzieningen voor de verbetering van de digitale dienstverlening aan ondernemers getoond: MijnOverheid voor Ondernemers en het Digitaal Ondernemersplein. De Staatssecretaris was onder de indruk van de samenwerking van verschillende overheidsorganisaties om de digitale dienstverlening aan ondernemers te verbeteren.
Minder regeldruk
Sinds het huidige kabinet valt digitale dienstverlening aan bedrijven onder de verantwoordelijkheid van BZK. Eén van de doelstellingen in de Agenda Digitale Overheid NL DIGIbeter is om de digitale contacten met de overheid makkelijker, persoonlijker en nog meer betrouwbaar te maken. Hierdoor wordt de dienstverlening van de overheid aan ondernemers verbeterd waardoor zij minder regeldruk zullen ervaren. Om dit te realiseren wordt bijvoorbeeld MijnOverheid voor Ondernemers ontwikkeld door de KVK samen met de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Belastingdienst. MijnOverheid voor Ondernemers verschijnt als assistent op de website waar de ondernemer online zaken doet met overheidsorganisaties.
Learning by doing
Functies van MijnOverheid zijn bijvoorbeeld veilig berichten ontvangen via één postbus; de Berichtenbox voor bedrijven. Ook kunnen notificaties ingesteld worden, denk aan een seintje bij een wetswijziging of een nieuw bericht. Daarnaast kan de ondernemer zijn gegevens zoals geregistreerd bij verschillende overheidsorganisaties inzien en in de toekomst hergebruiken. MijnOverheid voor Ondernemers wordt de komende maanden uitgebreid getest bij zo’n 150 ondernemers en op basis van de resultaten doorontwikkeld. Learning by doing dus, waarbij steeds centraal staat: helpt het de ondernemer om makkelijker digitaal zaken te doen met de overheid? Ook werd Ondernemersplein.nl nader toegelicht, waar wordt samengewerkt door verschillende overheidsorganisaties. Samen wordt één antwoord gegeven op vragen van ondernemers waar meerdere overheden bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld ‘hoe start je een eigen bedrijf?’.
Van 14 organisaties naar 1
Naast de demonstraties kreeg de Staatssecretaris ook een inkijkje bij de transformatie van de KVK. De KVK heeft de afgelopen jaren haar strategie fundamenteel gewijzigd om naast het veilig zaken doen via de Handelsregistertaak, met name haar Informatie- en Adviesdiensten heel anders vorm te geven. Datadriven, digital first en volledig gebaseerd op klantbehoeften, klantreizen en agile besturing. De vernieuwing behelsde de fusie van 14 organisaties naar 1. En door de digitaliseringsstrategie zijn de uitvoerkosten met 40% gedaald, met een stijgend bereik van het aantal ondernemers dat van de dienstverlening gebruik maakt tegen een hogere waardering. Bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk schetste hoe deze transformatie heeft plaatsgevonden en wat de lessons learned zijn; zoals radicale keuzes durven maken, consistent zijn in de besturing en klant gedreven werken. De veranderingen zelf zijn geleidelijk doorgevoerd met de nodige aandacht voor de culturele kant en de noodzakelijke nieuwe competenties.
In een rondleiding langs een aantal afdelingen van de KVK kon de Staatssecretaris zien waar ‘het echte werk’ wordt gedaan. De Staatssecretaris gaf aan geïnspireerd en onder de indruk te zijn van het bezoek en benadrukte grote waarde te hechten aan digitale communicatie en dienstverlening aan ondernemers.