Ondernemers kunnen de Berichtenbox gebruiken voor alle procedures die onder de Dienstenwet vallen. Deze procedures staan in de Regeling indicatieve vaststelling reikwijdte Dienstenwet. Daarnaast kunnen ze de Berichtenbox gebruiken voor procedures waarvoor de overheid hem specifiek heeft opengezet. Dit is dan door deze instantie gepubliceerd.
In de wet staan aandachtspunten voor het gebruik van de Berichtenbox.
Wettelijke basis Berichtenbox
Relevante regels zijn:
- Toegankelijkheid van informatie via het centraal loket voor dienstverrichters en zakelijke afnemers. De minister zorgt voor de inrichting, instandhouding, werking en beveiliging van een centraal loket en de toegankelijkheid van informatie voor dienstverleners. In de artikelen 5, 7 en de artikelen 13 tot en met 16 van de Dienstenwet wordt het Centraal Loket genoemd.
- Op grond van de Dienstenwet is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) vastgesteld: het Dienstenbesluit Centraal Loket. De bevoegde instantie of een dienstverrichter beschikt over een aansluiting op het loket en deze is uitsluitend een voor hem toegankelijke elektronische omgeving. Via het loket kunnen berichten verzonden en ontvangen worden.
- Dienstenregeling centraal loket en interne markt informatiesysteem (IMI): vaststelling van de praktische regels voor de uitwisseling van informatie via de Berichtenbox.
- Regeling elektronische handtekening bevoegde instanties bevoegde instanties: vaststelling van minimumvoorschriften voor de grensoverschrijdende verwerking van documenten die door de bevoegde autoriteiten elektronisch zijn ondertekend.
- Regeling vertrouwenslijst: maatregelen voor een gemakkelijker gebruik van elektronische procedures via het ‘één-loket’.
- De Wet op de Kamer van Koophandel artikel 5: Hier is het digitale ondernemersplein opgenomen waar o.a. de Berichtenbox voor bedrijven gepubliceerd wordt. De toegankelijkheid van informatie en de openstelling van berichtenverkeer tussen ondernemers en overheden.
Meer informatie over de Dienstenwet vindt u op Ondernemersplein.