Desinformatie is het doelbewust verspreiden van misleidende informatie. Het doel is dan om schade toe te brengen aan het publieke debat, democratische processen, de open economie en kenniseconomie of volksgezondheid.
Daarmee kan het de nationale veiligheid raken. Het is een vorm van schadelijk, maar vaak legaal gedrag. Desinformatie hoeft niet altijd onjuiste informatie te bevatten. Het kan een combinatie zijn van feitelijke, onjuiste of gedeeltelijk onjuiste informatie, maar altijd met de bedoeling om te misleiden en te schaden.
Misinformatie
Misinformatie is valse of misleidende informatie die gedeeld is, maar zonder schadelijke bedoelingen. Afhankelijk van de inhoud kan misinformatie ook schadelijke effecten hebben op het publieke debat, democratische processen, de open economie en kenniseconomie of de volksgezondheid. En daarmee op de levens van mensen. Verhalen kunnen doelbewust gecreëerd worden en vervolgens, ook zonder kwade bedoeling, breed verspreid worden.
Desinformatie en misinformatie vind je vooral online. Bijvoorbeeld in gemanipuleerde foto’s of video’s, nepnieuwsberichten of misleidende berichten verspreid door nepaccounts (bots).
Herkennen van desinformatie
Het aanwijzen van desinformatie (debunken) is vooral een taak van onafhankelijke media en factcheckers. Het is wel erg belangrijk dat je het zelf kunt herkennen. Op isdatechtzo.nl vind je tips en informatie over hoe je dat doet.