Overheid zet steeds meer kunstmatige intelligentie in
De overheid gebruikt AI vooral voor kennisverwerking, archivering, anonimisering, inspectie en handhaving. De transparantie over de toepassing van AI is gestegen.
Waarstaatjegemeente.nl is vernieuwd
De website richt zich op de domeinen sociaal, fysiek en lokaal bestuur en veiligheid. Je vindt er relevante dashboards, rapporten en andere (externe) datatoepassingen.
Sluit aan op de Woo-index voor actieve openbaarmaking
Publiceert jouw overheidsorganisatie al verplichte informatie? Sluit dan vanaf 19 juni aan op de Woo-index. Hiermee is deze informatie centraal vindbaar en doorzoekbaar.
De Week van Grip op Informatie komt er weer aan
Doe tussen 13 en 20 april mee aan webinars over informatiebeheer, actieve openbaarmaking en digitale duurzaamheid. Heb je van tevoren vragen? Geef ze door op 30 maart.
Logius maakt broncode DigiD app openbaar
Logius heeft de broncode van de DigiD app gepubliceerd. Iedereen kan nu de code van de app bekijken. Dat is in lijn met het kabinetsbeleid voor een transparante overheid.
Algoritmeregister van de Nederlandse overheid gelanceerd
Op 21 december 2022 lanceerde staatssecretaris Van Huffelen het Algoritmeregister van de Nederlandse overheid. “Zodat mensen meer zien van hoe de overheid werkt.”
Open overheid: hoe werkt het in de praktijk?
Wil je meer weten over openheid en overheid? Lees dan het Witboek Open Overheid dat de Open State Foundation onlangs overhandigde aan BZK.
Hoe staat het met de Wet open overheid?
Hoe staat het met de implementatie en uitvoering van de Wet open overheid? Wat doet het kabinet om overheidsinformatie beter vindbaar en toegankelijk te maken voor iedereen?
Actieve openbaarmaking? Kaart het aan!
Actieve openbaarmaking vraagt iets van ons allemaal. De kaartenset van #LekkerOpOrde helpt je het gesprek daarover met je collega's te voeren. Leg een kaartje en vraag!
3 adviezen voor gemeenschappelijke digitale middelen
Hoe kom je tot gemeenschappelijke digitale middelen? Daarover schreef de Europese werkgroep Digital Commons een rapport met 3 adviezen. Ook Nederland schreef mee.
Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding ingesteld
Het college gaat regering en parlement adviseren over de openbaarmaking van overheidsinformatie en de plannen voor verbetering van de informatiehuishouding.
Wat de gemeente Den Haag met data doet
Bekijk de serie 'Dit Doet Den Haag met Data' en zie op welke manier de stad data gebruikt en deelt.