Om de herkenbaarheid en veiligheid van de digitale overheid te verbeteren werkt het ministerie van BZK aan de volgende 3 sporen:
- Register Internetdomeinen Overheid (RIO): realisatie van een register internetdomeinen van de overheid, zodat burgers kunnen checken of een website echt van de overheid is of niet. Lees meer over RIO.
- Vernieuwing van het bestaande domeinnaambeleid (2011) om betere afspraken te maken over eigenaarschap van websites en het beheer van het webportfolio van het Rijk naar een hoger niveau te brengen. Hierover is in opdracht van BZK een adviesrapport opgesteld. Het rapport vormt de basis voor een actualisatie van het domeinnaambeleid dat dit jaar (2025) moet worden vastgesteld.
- Verkenning van een uniforme domeinnaamextensie. Een uniforme domeinnaamextensie is een standaard toevoeging aan het einde van het adres van een website, bijvoorbeeld .gov.nl. Als er gekozen wordt voor een uniforme domeinnaamextensie betekent dit dat overheidswebsites altijd moeten eindigen op dezelfde toevoeging. Hieronder lees je er meer over.
Uniforme domeinnaamextensie
Een uniforme domeinnaamextensie vormt een laagdrempelige en veilige oplossing om de echtheid van een overheidswebsite te controleren. Het zorgt voor herkenbaarheid van de afzender. Met een domeinnaamextensie kunnen burgers makkelijker zien of een website van de overheid is. Daarnaast draagt een extensie bij aan het versterken van de grip van de overheid op het webportfolio. Om dezelfde redenen hebben inmiddels al 83 landen een uniforme domeinnaamextensie ingevoerd.
In de Verzamelbrief Digitalisering van 22 december 2023 heeft voormalig staatssecretaris Van Huffelen op grond van veiligheidsoverwegingen en internationale best practices een principebesluit genomen voor invoering van de uniforme domeinnaamextensie .gov.nl voor overheidswebsites. In dezelfde brief heeft de voormalige staatssecretaris aangekondigd een uitvoeringstoets uit te voeren om de organisatorische en financiële implicaties van invoering van een domeinnaamextensie inzichtelijk te maken. Deze uitvoeringstoets staat gepland voor 2025. Ook moet verder onderzocht worden of de domeinnaamextensie .gov.nl vanuit communicatieoverwegingen de beste oplossing is voor Nederland. Een alternatief is de domeinnaamextensie .overheid.nl.
Bekijk ook de veelgestelde vragen over een uniforme domeinnaamextensie.
Kansen en risico’s
Op termijn biedt invoering van een domeinnaamextensie grote verbeterkansen voor de transparantie en efficiëntie rondom beheer, lifecyclemanagement en veiligheid, en privacy by design voor het webportfolio van de Nederlandse overheid.
De complexe manier waarop webportfoliobeheer momenteel is ingericht binnen de Nederlandse overheid kan uitvoerbaarheidsrisico’s en kosten met zich meebrengen voor invoering van een uniforme domeinnaamextensie. Daarnaast kent de uitrol van een domeinnaamextensie een lange doorlooptijd, omdat overheidswebsites gefaseerd moeten worden omgezet.
Onderzoek
- Uniforme domeinnaamextensie voor de Nederlandse Overheid (Berenschot 2025)
Advies ten aanzien van een mogelijke invoeringsscope en reikwijdte voor een uniforme domeinnaamextensie voor websites van de Nederlandse overheid. - Plan van Aanpak Impactanalyse uniforme domeinnaam (PBLQ 2025)
Advies ten aanzien van het te voeren impactonderzoek naar een uniforme domeinaamextensie voor websites van de Nederlandse overheid. - Herkenning van overheidswebsites: helpt een uniforme domeinnaamextensie? (Centerdata 2023)
Publieksonderzoek naar de meerwaarde voor burgers van een uniforme domeinnaamextensie voor de herkenbaarheid van websites (en andere online communicatiekanalen van) de digitale overheid. Conclusie: burgers zijn zeer geholpen met een extensie. Een uniforme extensie is makkelijk uit te leggen en te begrijpen, ook voor minder digitaal vaardigen. Wel is hiervoor goede communicatie nodig.