Burgers en ondernemers moeten erop kunnen vertrouwen dat gegevensuitwisseling met de overheid via web of e-mail veilig verloopt. Dit gaat niet vanzelf. Om dit te kunnen waarborgen, moeten overheden diverse informatieveiligheidsstandaarden toepassen. Deze standaarden helpen bijvoorbeeld phising en spoofing voorkomen en beveiligen de verbinding van een overheidswebsite met een bezoeker van die site. Wat de standaarden precies doen vindt u op de website van Forum Standaardisatie.
Gebruik van informatieveiligheidsstandaarden
Het gebruik van informatieveiligheidsstandaarden zit in de lift. Forum Standaardisatie meet twee keer per jaar een groep van 560 overheidsdomeinen om te kijken of de standaarden correct worden toegepast. Uit de meest recente meting (maart 2019) van Forum Standaardisatie blijkt dat de toepassingsgraad van de standaarden op 91% ligt. Begin 2018 was de gemiddelde adoptiegraad van de standaarden nog 80%. De resultaten van de eind 2018 meting vindt u in het IV-Magazine. De resultaten van de meeste recente meting (maart 2019) worden in mei 2019 op de website van het Forum geplaatst.
Forum Standaardisatie gebruikt voor deze meting de tooling van Platform Internet Standaarden. Dit platform is een samenwerking tussen de overheid en de Nederlandse Internetgemeenschap. Meer informatie hierover is te vinden op www.internet.nl.
Toepassingsafspraken
Overheden hebben afspraken met elkaar gemaakt die betrekking hebben op het moment waarop de standaarden binnen de overheid moeten zijn toegepast en hoe de standaarden worden toegepast. Een overzicht van deze ‘streefbeeldafspraken’ vindt u op de website van Forum Standaardisatie. Als blijkt dat deze standaarden, ondanks de streefbeeldafspraken van het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) nog onvoldoende worden toegepast door overheidsorganisaties, dan heeft de minister van Binnenlandse Zaken via de Wet Digitale Overheid de mogelijkheid om deze in de toekomst wettelijk te verplichten.