Deze actualisatie van NL DIGIbeter is een gezamenlijk resultaat van de overheid. Met elkaar bedenken we niet alleen wat we moeten doen om maatschappelijke meerwaarde te bieden, maar ook hoe we dat moeten doen. We optimaliseren de samenwerking en kiezen waar mogelijk voor datagedreven beleid, altijd met de mens centraal. Voor digitale dienstverlening is de basisinfrastructuur een belangrijke randvoorwaarde. Samen ontwikkelen we beleid én maken een visie op wat er nog nodig is. Zo maken we de digitale overheid klaar voor de toekomst.
Samenwerking
We hebben geïnvesteerd in een andere manier van samenwerken. De vier in deze agenda beschreven innovatieve voorbeeldprojecten zijn hier een voorbeeld van. De acties in deze agenda passen in een brede beweging van initiatieven als Common Ground, Samen organiseren en Grenzeloos Samenwerken en de toenemende vorming van allianties en coalities. De overheid fungeert niet meer alleen als ‘verticale kolom’, waarin zij kaderstellend is, maar is steeds vaker één van de spelers in een (publiek-privaat) netwerk.
Evalueren en meten
Beleid en uitvoering hebben elkaar nodig. We evalueren niet alleen hoe we als digitale overheid samenwerken, we meten ook of en hoe de acties uit NL DIGIbeter tot merkbare verbeteringen leiden. Voor verschillende onderwerpen hebben we geïnventariseerd wat burgers en bedrijven belangrijk vinden. Hiermee kunnen we rechtvaardigen welke keuzes we maken in ons beleid en welke prioriteiten we stellen in de uitvoering. We hebben daarom een op de digitale overheid toegespitste systematiek ontwikkeld die kosten en baten in beeld brengt. Die helpt ons om de effecten van beleid op burgers en ondernemers inzichtelijk te maken.
Basisinfrastructuur
Voor dienstverlening belangrijke zaken als identificatie, vindbaarheid van diensten, machtigen en hergebruik van gegevens kunnen alleen worden gerealiseerd door overheidsbreed te bouwen aan een digitale basisinfrastructuur. Daarover hebben we afspraken gemaakt in het Beleidskader digitale basisinfrastructuur. Dit beleidskader is meegezonden met deze Agenda.
Toekomstvisie
We richten ons op de toekomst en blijven ruimte houden om onze koers te verleggen. Alleen dan kunnen we maatschappelijke uitdagingen het hoofd bieden en het vertrouwen van burgers en ondernemers in de overheid waar maken. Digitalisering biedt kansen en uitdagingen, ook als het gaat om rechten en publieke waarden. Daarbij bekijken we hoe we de overheid slim digitaal kunnen organiseren met het uitgangspunt dat de mens en de maatschappelijke vraag vooropstaan (motie Sneller). Ook hebben we aandacht voor het omgaan met computersystemen die verouderd, maar nog steeds in gebruik zijn (legacy).
Actielijnen 2019 – 2020
Klaar voor de toekomst
- We stellen onze visie op de rol en functie van de digitale overheid van de toekomst bij. Hierbij maken we gebruik van lopende trajecten.
- Binnen de overheid spreken we af hoe we de dienstverlening aan burgers en ondernemers voor verschillende generieke functies inrichten. Die afspraken leggen we vast in beleidskaders, als uitwerking van het ‘Beleidskader digitale basisinfrastructuur’. Er komen beleidskaders voor berichtenverkeer (formele correspondentie), digitale portalen (zoals MijnOverheid), basisregistraties, regie op gegevens en voor machtigen.
Bekijk de actielijnen in de bijlage (Pdf, 162 Kb).