De overheid streeft er naar zo gebruikersvriendelijk mogelijk te zijn. Op verschillende niveau’s wordt daarop gewerkt in de digitale communicatie: is informatie makkelijk vindbaar, komt de informatie overeen met gebruikersverwachtingen van de site, is de vormgeving ondersteunend aan de communicatie en is het platform gebruikersvriendelijk.
Een ander belangrijk onderdeel hiervan zijn de richtlijnen voor toegankelijke overheidswebsites. Vanaf 2015 moeten overheidswebsites voldoen aan internationale normen voor toegankelijkheid. Per 1 januari 2017 zijn de eisen vastgelegd in de Europese richtlijn voor toegankelijke overheidswebsites en apps (EN 301 549). Door het naleven van deze normen kunnen mensen met beperkingen (onder meer doofheid, visueel beperkten) gemakkelijker de informatie op websites tot zich nemen. Wanneer informatie voor burgers en ondernemers goed vindbaar wordt aangeboden, is het makkelijker om digitaal zaken te doen.
Instrumenten
Instrumenten om de toegankelijkheid van websites te bevorderen:
- Toepassingskader
- Toegankelijkheidsmonitor
- Toegankelijkheidsverklaring.
Toepassingskader
Als handreiking voor toepassing van de webrichtlijnen is het toepassingskader opgesteld. Deze functioneert volgens het principe “pas toe of leg uit”.
Als er gegronde redenen zijn om van toepassing van de webrichtlijnen af te wijken, dan moet dat uitgelegd worden. Die uitleg moet weer voldoen aan een aantal criteria.
Toegankelijkheidsmonitor
De toegankelijkheidsmonitor is een instrument waarmee met behulp van een automatische scan getest kan worden in hoeverre websites aan de webrichtlijnen voldoen. Dat gebeurt door een aantal criteria (zoals gebruik van kleur, taal, ondertiteling). Het resultaat is een rapportage met de behaalde resultaten en met aanbevelingen en actiepunten. Bij foutmeldingen worden dus ook automatisch voorstellen voor aanpassingen gegeven. Gewoon Toegankelijk wordt open source ter beschikking gesteld aan overheden en leveranciers zodat zij nieuw te bouwen of aan te passen websites en applicaties voor ingebruikname kunnen toetsen aan de webrichtlijnen. Private toetsinstellingen kunnen via een eigen toegang sites in hun geheel toetsen. Dit bevordert dat leveranciers die websites bouwen, redacteuren die websites vullen, en bedrijven die de toepassing van de standaard toetsen vanuit dezelfde normen werken. Met behulp van de rapportagesystematiek van de monitor is bovendien een ranglijst te creëren van koplopers, middenmoters en achterblijvende overheidssites. Daarmee is de website een benchmark én een monitor voor de vorderingen richting een toegankelijke website. Een voorbehoud: Het is niet mogelijk om alle webrichtlijnen automatisch te toetsen. De uitkomst is dus altijd een deelresultaat. Aanvullende menselijke beoordeling is nodig, dit kan of door de organisatie zelf gedaan worden of door een inspectie-instelling.
Toegankelijkheidsverklaring
Overheidsorganisaties moeten zelf op hun site verantwoording afleggen over toepassing van de webrichtlijnen. Daarvoor bestaat een model dat aansluit op het toepassingskader. Met de toegankelijkheidsverklaring geven overheidsorganisaties inzicht in de mate waarin zij gevorderd zijn in het toegankelijk maken van hun website.
Samenvatting
Nog even de voordelen van toegankelijk gebouwde websites:
- Zo groot mogelijk bereik. Ook mensen met een beperking worden bereikt.
- Toekomstige technologische ontwikkelingen kunnen makkelijker verwerkt worden.
- Het werkt op alle apparaten en browsers.
- De websites is makkelijker vindbaar door zoekmachines.