TenderNed is het online marktplein voor aanbestedingen van de Nederlandse overheid. Met als belangrijkste kenmerken:
- Alle opdrachten van de overheid op één plek.
- Volledig digitaal aanbesteden: van vooraankondiging tot en met gunning.
- Gegevens eenmalig invoeren en beheren in een eigen dossier.
- Vermindering van vormfouten.
- Gratis, onafhankelijk en veilig.
Stand van zaken
- Vanaf 27 juni 2015 is registreren en inloggen met eHerkenning verplicht voor alle TenderNed-gebruikers die gekoppeld zijn aan een Nederlandse onderneming. Aanbestedende diensten en buitenlandse ondernemingen loggen nog met de inloggegevens van TenderNed in. Meer over TenderNed en eHerkenning.
- In de laatste releases van TenderNed zijn onder meer de EMVI-beoordelingsmethodiek verbeterd en een extra node operationeel geworden. Geplande aanpassingen hebben onder meer betrekking op doorvoering van de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen in de Aanbestedingswet (uiterlijk 18 april 2016). De wijzigingen in de Aanbestedingswet zijn nog niet volledig bekend , maar vereisen wel wijzigingen in TenderNed. Dit legt extra druk op de ontwikkelplanning van TenderNed.
- TenderNed heeft inmiddels bijna 82.000 gebruikers en ruim 19.500 ondernemingen hebben een TenderNed-account. Het aantal gebruikers van TenderNed groeit gestaag, met gemiddeld zo’n 300 nieuwe gebruikers per week.
- Verder heeft PIANOo (Expertisecentrum aanbesteden) als trekker van de Europese pilot eTendering belangrijke stappen gezet in het verbinden van verschillende Europese aanbestedingsplatforms. In een testomgeving is het inmiddels gelukt om aankondigingen van aanbestedingen uit te wisselen tussen verschillende lidstaten. Ook is succesvol getest met berichtenverkeer tussen de verschillende platformen.
In de toekomst kunnen Nederlandse ondernemingen bijvoorbeeld een aankondiging van een Deense aanbesteding via TenderNed raadplegen, hun interesse hierin tonen (de aanbesteding volgen) en vervolgens hierop inschrijven. Andersom kunnen bijvoorbeeld Deense ondernemingen straks ook via hun eigen vertrouwde aanbestedingssysteem inschrijven op Nederlandse aanbestedingen.