Het zou toch mooi zijn als we in 2021 onze Basisregistraties hebben doorontwikkeld naar een Gegevenslandschap. In dit landschap zijn gegevens goed vindbaar, bruikbaar en toegankelijk voor zowel de overheid als de samenleving. We zorgen dat de toegang tot vertrouwelijke gegevens gecontroleerd plaatsvindt. In dit landschap richten we ons op het (her)gebruik van gegevens en niet op het huidige aanbod van gegevens.
Transparant over gebruik van gegevens
Als overheid zijn wij transparant over het gebruik van gegevens, in het bijzonder naar de burgers, bedrijven en instellingen, behalve als de situatie dit niet toelaat (in het geval van handhaving en fraudebestrijding). Waar mogelijk laten we burgers, bedrijven en instellingen regie voeren op de gegevens die op hen betrekking hebben.
Kwaliteit
De kwaliteit van overheidsgegevens is voor iedereen duidelijk en wordt voortdurend afgestemd op het diverse gebruik ervan. De overheid maakt, waar mogelijk, gebruik van gegevens die al in de maatschappij beschikbaar zijn. Het zelf inwinnen van gegevens kan hierdoor beperkt worden tot dat wat voor een zorgvuldig handelende overheid noodzakelijk is.
Standaarden
De overheid zet standaarden in, zodat zij in samenwerking met de markt gebruik kan maken van moderne technologische platformen voor ontsluiting van en toegang tot publieke en private, open en gevoelige gegevens.
Stelsel van Basisregistraties als solide basis
Het Stelsel van Basisregistraties is een solide basis voor een hoogwaardige informatiehuishouding binnen de overheid. Essentiële gegevens zijn beschikbaar en kunnen overheidsbreed hergebruikt worden. Het is een belangrijke stap die we hebben gezet. Maar het kan en moet beter. Als we als overheid beter in staat zijn gebruik te maken van gegevens, dan kunnen we, als één overheid, onze taken beter uitvoeren. Dan is de overheid niet alleen efficiënter, effectiever en minder belastend voor burgers en bedrijven, maar kan dan ook pro-actief optreden, transparant zijn en slim opereren. Dit geldt voor alle werkterreinen: beleid, uitvoering, handhaving, toezicht en opsporing. Bovendien is de samenleving erbij gebaat wanneer burgers en bedrijven meer regie en zicht krijgen over hun eigen zaken. De gegevenshuishouding van de overheid zal daarom ook gericht moeten zijn op de ontsluiting van haar gegevens naar partijen buiten de overheid.
Doelen afgesproken om Gegevenslandschap te realiseren
Om dit Gegevenslandschap te realiseren heeft de Regieraad Gegevens concrete doelen afgesproken op een drietal thema’s, die we met elkaar gaan realiseren. Per overheidsorganisatie, in onze eigen snelheid en prioritering.
Met kwaliteitsmechanismen zorgen we dat de kwaliteit (juistheid, volledigheid en tijdigheid) van overheidsgegevens aansluit bij zowel oorspronkelijke als nieuwe gebruiksdoelen. We geven betrokkenen nadrukkelijk een rol hierin.
We maken, met inachtneming van de privacy, de overheidsgegevens vindbaar, beschikbaar en bruikbaar, binnen en buiten de overheid, waarbij de gebruiker verantwoordelijk is voor behoorlijk gebruik. De houder van gegevens bewaakt de toegang tot gevoelige gegevens.
We behartigen de belangen van personen, bedrijven en instellingen door transparant te zijn over welke gegevens en hoe we gegevens gebruiken. Bij handhaving en toezicht zijn we transparant over het proces van gegevensgebruik. Zo borgen we accountability, privacy en keuzevrijheid.
Aanpak en documenten
De weg naar het Gegevenslandschap nemen we in kleine stapjes en met elkaar. Lees meer over de aanpak.
De documenten aan de Regieraad Gegevens bevatten meer informatie over de weg naar het Gegevenslandschap.