Toegang tot online diensten
Wie een uitkering aanvraagt of een bankrekening opent, moet zich legitimeren. Ook in de digitale wereld is het belangrijk om met voldoende zekerheid iemands identiteit vast te stellen. Om online toegang te krijgen tot een bepaalde dienst moet u bewijzen dat u bent wie u zegt te zijn én of u mag handelen namens een ander. Inmiddels bestaan er verschillende oplossingen om veilig online toegang mogelijk te maken. Zo kunnen burgers met DigiD inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Ondernemers, organisaties en consumenten loggen in met eHerkenning. Het wordt hiermee eenvoudiger om online zaken met elkaar te doen. Burgers en ondernemers hoeven niet meer in de rij te staan op het gemeentehuis, kunnen zaken regelen wanneer hen dat uitkomt en hebben lagere administratieve lasten.
Nieuwe manieren van inloggen
De Nederlandse overheid werkt aan veilig en makkelijk inloggen bij de overheid en in de zorg. Met als doel: zoveel mogelijk zaken online kunnen doen. Burgers kunnen straks kiezen hoe ze inloggen: met een rijbewijs, identiteitsbewijs, via de bank of met een app. Deze nieuwe manieren van inloggen moeten voldoen aan strenge eisen van de overheid, waardoor u veilig kunt inloggen.
De nieuwe inlogmethoden geven meer zekerheid over wie inlogt. Hierdoor wordt inloggen nog veiliger en identiteitsfraude moeilijker. Dit maakt nieuwe online diensten mogelijk waarbij persoonlijke informatie via internet wordt gedeeld. Dit is bijvoorbeeld belangrijk om de doelen voor e-health te halen. Zo kunnen chronisch zieken steeds meer zaken vanuit huis digitaal regelen.
De overheid wil de nieuwe inlogmethoden stapsgewijs invoeren. Vanaf 2017 worden de nieuwe inlogmethoden aangeboden door een beperkt aantal publieke organisaties, zoals de Belastingdienst en organisaties in de zorg.
De nieuwe manier van inloggen wordt wettelijk vastgelegd. Hiervoor heeft het kabinet het wetsvoorstel digitale overheid opgesteld die aan de Tweede Kamer is verzonden.