Opdracht van de Digicommissaris
Op 1 augustus 2014 werd Digicommissaris Bas Eenhoorn door het kabinet aangesteld om tijdelijk (voor vier jaar) als overheidsbrede regisseur regie te voeren op de (door)ontwikkeling van de generieke digitale infrastructuur.
De opdracht van de Digicommissaris en zijn bureau was vierledig:
- het aanjagen van beleidsontwikkeling en vernieuwing;
- het bevorderen van de totstandkoming van generieke voorzieningen voor de digitale overheid;
- het borgen van het beheer van essentiële voorzieningen;
- het stimuleren van het gebruik van die generieke voorzieningen.
Het doel: het realiseren van een solide en toekomstbestendige digitale overheid.
Bureau Digicommissaris
Het Bureau van de Digicommissaris ondersteunde Bas Eenhoorn in zijn regievoerende werkzaamheden. Bureau Digicommissaris was personeel samengesteld uit diverse organisaties van alle overheidslagen met één gemeenschappelijk doel: het realiseren van een veilige en betrouwbare digitale overheid. Bij het Bureau werkten 15 medewerkers.
Om de solide en toekomstbestendige digitale overheid te realiseren werd het “mantra” gebruikt om inhoud, sturing en financiën altijd met elkaar te verbinden.
Inhoud
Onder regie van de Digicommissaris maakten overheidsorganisaties plannen over de voortgang en (door)ontwikkeling van een veilige en betrouwbare digitale overheid. Deze plannen werden jaarlijks vastgelegd in het nationale programma Digitale Overheid (Digiprogramma).
Sturing
Onder regie van de Digicommissaris werken overheden samen aan de realisatie van een betrouwbare en veilige digitale overheid. Besluitvorming vindt plaats in een aantal overlegorganen die onder regie van de Digicommissaris vallen. Het gaat om: Ministeriële Commissie Digitale Overheid, Nationaal Beraad Digitale Overheid, Regieraden en Klankbordgroep Bedrijven.
Ministeriële Commissie Digitale Overheid (MCDO)
In de MCDO werd op politiek niveau de voortgang van de uitvoering van het Digiprogramma besproken. De MCDO werd vooraf gegaan door een Ambtelijke Commissie (ACDO), het formele agendaoverleg voor de MCDO. De minister-president was voorzitter van de MCDO. Ministerraadstukken hebben een vertrouwelijk karakter, vandaar dat deze documenten niet door Bureau Digicommissaris openbaar mogen worden gemaakt.
Nationaal Beraad Digitale Overheid
In het Nationaal Beraad Digitale Overheid werd op bestuurlijk, strategisch niveau de ontwikkeling van de digitale overheid besproken. De leden van het Nationaal Beraad bepaalden gezamenlijk de koers en de plannen voor de komende jaren. Deze plannen werden vastgelegd in het Digiprogramma.
De Digicommissaris was de voorzitter van het Nationaal Beraad.
Regieraden
De generieke digitale infrastructuur (GDI) bestaat uit uiteenlopende voorzieningen. Om de sturing op deze voorzieningen behapbaar te houden, zijn er vier regieraden opgericht die elk gericht zijn op een cluster van voorzieningen. Het gaat om de regieraden: Identificatie & Authenticatie, Dienstverlening, Gegevens en Interconnectiviteit.
In de regieraden worden onder meer de (door)ontwikkeling, het gebruik en de samenhang tussen GDI-voorzieningen besproken. De directeur van het Bureau van de Digicommissaris was voorzitter van de Regieraden.
Klankbordgroep Bedrijven
De Klankbordgroep Bedrijven adviseerde de Digicommissaris over digitale overheidsdienstverlening aan het bedrijfsleven. Het overleg heeft een publiek-privaat karakter.
Financiën
Duurzame financieringsafspraken / Financiering van de GDI
In het verleden is door verschillende partijen actief geïnvesteerd in de ontwikkeling en implementatie van deze voorzieningen. Om deze infrastructuur veilig, bruikbaar en toekomstvast in stand te houden zijn andere, duurzame financieringsafspraken nodig.
Daarom heeft de ministerraad in februari 2017 besloten de toerekenbare kosten van de GDI-voorzieningen (alle kosten voor beheer en exploitatie van de voorzieningen) door te belasten aan de publieke en private organisaties die de voorzieningen gebruiken in hun dienstverlening aan burgers en bedrijven. Vanaf 2018 wordt dit ingevoerd voor de voorzieningen DigiD, MijnOverheid en Digipoort; vanaf 2019 zullen de toerekenbare kosten ook voor de overige voorzieningen van de GDI worden doorbelast.
Samen met (vertegenwoordigers) van afnemers, Logius en de ministeries van BZK en EZK wordt gewerkt aan nadere invulling van de uitvoering van het ministerraadbesluit. Dit heeft geleid tot een uitwerking van de bekostigingsmethode en meer specifiek de tariefstructuur waarmee de kosten van de drie voorzieningen op basis van het profijtbeginsel worden verdeeld over de afnemers. Het Nationaal Beraad heeft op 5 oktober besloten over de te hanteren tariefstructuur voor de voorzieningen DigiD, MijnOverheid en Digipoort.
Om tijdig van start te kunnen met de effectuering van de doorbelasting van de beheer- en exploitatiekosten van de overige voorzieningen vanaf 1 januari 2019, wordt onder regie van (Bureau) Digicommissaris en BZK gewerkt aan de uitwerking van de doorbelastingsmethodiek voor deze voorzieningen. De evaluatie van de doorbelasting van Mijn Overheid, DigiD en Digipoort in 2018 vindt separaat plaats; daarbij wordt gezocht naar een vorm, waarmee het mogelijk wordt om evidente leerervaringen over het doorbelasten vanuit die drie voorzieningen mee te nemen. Daarnaast wordt onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken de governance op de voorzieningen en de sturing op de kosten verder uitgewerkt.