18 jaar worden is een grote mijlpaal. Van de ene op de andere dag ben je volwassen en mag je veel, zoals stemmen en autorijden. Rondom deze levensgebeurtenis moet er een aantal dingen geregeld worden met de overheid. Zoals een zorgverzekering. Veel jongeren hebben nog weinig ervaring met regelzaken. Jongeren weten nog niet altijd wat ze waarom moeten regelen en waar ze recht op hebben. Extra moeilijk daarbij is dat hun woon- en werksituatie vaak verandert.
Bekijk de oplossingen voor jongeren die 18 jaar worden.
Inzichten uit onderzoek onder jongeren met een vangnet
Om erachter te komen hoe jongeren met een sociaal en financieel vangnet (en hun ouders) de rechten en plichten rondom 18 jaar worden ervaren, is er verdiepend onderzoek (pdf, 4 MB) uitgevoerd. Hieruit komt naar voren dat:
- jongeren vaak weten dát ze zaken moeten regelen, maar niet goed hoe, waarom en wanneer;
- zowel jongeren als hun ouders een afwachtende houding hebben bij regelzaken;
- ouders en jongeren meestal samen betrokken zijn bij regelzaken in aanloop naar en rond het 18 jaar worden, en ouders vaak een vangnet zijn als er iets mis gaat;
- er daardoor geen grote problemen zijn bij regelzaken in aanloop naar de 18e verjaardag; regelzaken gaan goed (genoeg);
- de financiën wel een aandachtspunt is;
- de overheid niet in staat is aan te sluiten bij het taalgebruik van jongeren en de manier waarop zij informatie gebruiken.
Lees meer over deze inzichten uit onderzoek onder jongeren met een vangnet.
Inzichten uit onderzoek onder jongeren in een kwetsbare situatie
Er is ook onderzoek gedaan naar de ervaringen van jongeren in een kwetsbare situatie rondom het 18 jaar worden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om jongeren die economisch of sociaal kwetsbaar zijn, gezondheidsproblemen hebben, uit een instabiele gezinssituatie komen en/of beperkte basisvaardigheden bezitten. Uit dit verdiepende onderzoek (pdf, 20 MB) kwam het volgende naar voren:
- Voor veel jongeren zijn regelzaken een probleem.
- Vaak kunnen ze deze regelzaken niet zelf uitvoeren, bijvoorbeeld omdat ze de benodigde vaardigheden missen en/of niet de mentale ruimte hebben voor regelzaken.
- Ook voor deze jongeren speelt de omgeving een belangrijke rol. Hun ouders zijn hierin belangrijk, maar ook school, vrienden of andere naasten kunnen helpen. Vaak komen triggers om zich voor te bereiden op de toekomst bij de geïnterviewde jongeren uit hun omgeving.
Daarnaast is uit andere onderzoeken onder jongeren in een kwetsbare situatie bekend dat:
- deze jongeren vaker geen vangnet hebben, of een vangnet dat niet in staat is om te helpen;
- als er iets mis gaat, dit de kwetsbare situatie van deze jongeren vergroot.
Lees meer over inzichten uit onderzoek onder jongeren in een kwetsbare situatie.
Betrokken organisaties
Bij de levensgebeurtenis ‘Ik word 18 jaar’ zijn verschillende overheidsorganisaties betrokken. Samen werken zij aan het verbeteren van overheidsbrede informatievoorziening en dienstverlening.
-
- Belastingdienst
- Dienst Toeslagen
- Community 5/Digitaal Samenleven
- DUO
- Gemeenten Nijmegen
- VNG
- Ministerie van Algemene Zaken
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Financiën/Wijzer in Geldzaken
- Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)
- Nibud
- Digisterker
- Geldfit