Welke problemen ervaren niet-Nederlandse ondernemers als zij een onderneming willen starten in Nederland? Hoe kunnen overheidsorganisaties daarbij helpen?
Uit de klantreis zijn een aantal concrete verbeterkansen naar voren gekomen. Op basis van een uitvraag onder de niet-Nederlandstalige ondernemers blijkt er draagvlak voor elk van de genoemde verbeteringen. De urgentie is het hoogst voor de volgende verbeterkansen:
De overheidsinformatie moet begrijpelijk zijn voor mensen met een basiskennis van de toegankelijke talen
Om ondernemers te helpen om algemene informatie over verplichtingen, regels en wetten beter te begrijpen, biedt het Digitale Ondernemersplein via business.gov.nl een Point of Single Contact voor overheidsinformatie en overzichten in de Engelse taal. Business.gov.nl is een samenwerkingsverband van verschillende Nederlandse (semi-)overheidsorganisaties. Er zijn inmiddels verschillende modules ontwikkeld zoals Coming to the Netherlands en Choosing a legal structure in the Netherlands tool. Niet-Nederlandse ondernemers kunnen hier zelf in navigeren om informatie gerelateerd aan hun persoonlijke situatie te vinden. Ook zijn er door Business.gov.nl en KVK Engelstalige webinars en animaties ontwikkeld over allerlei zaken die komen kijken bij het starten van een bedrijf in Nederland.
Veel overheidspartners bieden hun informatie al in B1-taal aan. Maar voor veel niet-Nederlandstalige ondernemers is Engels niet hun moedertaal. En kunnen we door informatie op A2-niveau aan te bieden nog beter aansluiten bij de beleving en behoeften van de doelgroep. Wel wordt Engelstalige informatie steeds vaker niet langer als letterlijke vertaling van de Nederlandse informatie aangeboden. Er is ook aandacht voor het duiden van bepaalde concepten en de context. En voor specifieke behoeften van niet-Nederlandse ondernemers, zoals het erkennen van buitenlandse diploma’s.
Voorkeurstaal en urgentie van handelen
Niet-Nederlandse ondernemers hebben soms moeite om de Nederlandse taal te begrijpen. Dat kan ertoe leiden dat ze niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat overheidsinstanties informatie in de voorkeurstaal van de ondernemer aanbieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor brieven, e-mails of online informatie. De overheid moet zorgen voor ondersteunende IT-systemen. In de informatie moet ook de urgentie van handelen worden benadrukt. Dit betekent dat duidelijk moet worden aangegeven wanneer een bepaalde actie of handeling is vereist. En hoe urgent dit is en wat de consequenties van niet handelen zijn.
Het vinden van en aansluiten bij de juiste netwerken
Niet-Nederlandse ondernemers geven aan dat ze behoefte hebben aan contact met relevante netwerken om nieuwe lokale klanten te vinden en samenwerkingen aan te gaan. Business.gov.nl biedt informatie aan over ‘Finding business partners in the Netherlands’. Deze informatie bevat verschillende netwerkmogelijkheden die interessant zijn voor deze doelgroep.
Het Nederlandse belastingsysteem beter begrijpen
Om niet-Nederlandse ondernemers te helpen het Nederlandse belastingsysteem beter te begrijpen, heeft de Belastingdienst sinds 2023 een Engelstalige webpagina voor startende ondernemers: Get a head start with the Dutch Tax and Customs Administration. Er worden steeds meer meertalige opties toegepast aan verschillende vormen van dienstverlening, zoals de Belastingtelefoon. De toelichting bij de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) wordt achtereenvolgens in het Nederlands, Engels en Duits uitgelegd. Business.gov.nl geeft aanvullende informatie over het Nederlandse belastingsysteem in toegankelijke vormen, zoals infographics, filmpjes en webinars, bijvoorbeeld het webinar: Taxes for entrepreneurs in the Netherlands.
Quick wins
Overheden en andere organisaties die zich inzetten om het voor niet-Nederlandstalige ondernemers makkelijker te maken een onderneming te starten in Nederland, hebben sinds 2021 een aantal kleine verbeteringen gerealiseerd. Deze verbeteringen, ook wel ‘quick wins’ genoemd, zijn gericht op het verbeteren van de toegang tot informatie en ondersteuning:
- Sinds 2022 krijgen niet-Nederlandstalige ondernemers die zich bij KVK inschrijven een Engelstalige flyer mee. Deze flyer bevat links naar artikelen voor starters, een webinar en een e-mailnieuwsbrief. Ook wordt de uitvraag klantwaardering nu in 2 talen uitgestuurd. Dit helpt om feedback te verzamelen over het inschrijvingsproces en dit nog verder te verbeteren.
- De website ‘Welcome to NL’ van RVO heeft in samenwerking met expat centers in Nederland de Relocation App uitgebracht. Deze app biedt mensen die net naar Nederland zijn verhuisd, inclusief startende ondernemers, een stappenplan voor hun persoonlijke situatie.
- De nieuwe website van RVO biedt voor elke pagina de mogelijkheid om een spiegelpagina te krijgen in het Engels: Netherlands Enterprise Agency (rvo.nl). Deze pagina’s zijn bewust niet altijd letterlijk vertaald, maar aangepast aan de behoeften van een Engelstalige doelgroep.
- De Belastingdienst is een pilot gestart met een chatfunctie. Deze chatfunctie is er ook in het Engels.
De gerealiseerde quick wins maken het makkelijker voor niet-Nederlandstalige ondernemers om informatie te vinden over het starten van een onderneming in Nederland. Ook wordt het makkelijker om contact op te nemen met overheidsorganisaties. Deze verbeteringen zijn belangrijk om de kansen voor niet-Nederlandstalige ondernemers in Nederland te vergroten.
Validatie door de doelgroep: Your Business in the Netherlands – Online community voor niet-Nederlandse ondernemers
De ‘Your Business in the Netherlands community’ is een initiatief vanuit de Aanpak Levensgebeurtenissen. Op basis van de inzichten uit de klantreis ‘Starting your business in the Netherlands’ zijn een aantal producten en diensten ontwikkeld en verbeterd. Maar het is moeilijk om passende oplossingen te ontwerpen die volledig recht doen aan de behoeften en emoties van de doelgroep. Daarom is een online research community opgezet om een aantal producten en diensten van KVK, Business.gov.nl en ‘Welcome to NL’ te toetsen bij startende niet-Nederlandse ondernemers.
Werkwijze
Een online research community is een digitale vorm van kwalitatief onderzoek, met de mogelijkheid om direct vragen te stellen aan de doelgroep. Er namen 54 niet-Nederlandse ondernemers deel aan de community. In de community werden de volgende (Engelstalige) producten en diensten voorgelegd:
- De Engelstalige flyer uit de KVK-Welkomstmap;
- De website Business.gov.nl | Dutch government information for entrepreneurs en hun social media accounts;
- De Relocation to the Netherlands App – Welcome to NL.
Op basis van de input en feedback van de ondernemers worden deze producten verder doorontwikkeld.
Conclusies
Uit de resultaten komt het volgende naar voren:
- De geteste producten en diensten krijgen een positieve waardering door de ondernemers in de community. Zij vinden dat deze producten en diensten een goede basis bieden voor een succesvolle start voor niet-Nederlandse ondernemers.
- De ondernemers geven aan behoefte te hebben aan meer personalisatie in de vorm van relevante informatie voor hun specifieke situatie. Zoals informatie over wetten en regels die belangrijk zijn om als ondernemer in Nederland te starten. Of wetten en regels die gelden in de regio waar zij willen starten.
- De niet-Nederlandse ondernemers willen graag ook duidelijk zien van welke organisatie bepaalde informatie komt die zij op internet vinden. Het is voor hen niet altijd duidelijk waar informatie vandaan komt (en hoe betrouwbaar die dan is).
Werkwijze en betrokken organisaties
Via het programma Levensgebeurtenissen werken verschillende overheidsorganisaties aan passende oplossingen voor niet-Nederlandse EU-ondernemers die een onderneming willen starten in Nederland. Bij het onderzoek van dit rapport is de klantreismethode gebruikt. Deze methode helpt de doelen, uitdagingen, drijfveren, houdingen en ervaringen van EU-ondernemers tijdens de levensgebeurtenis ‘Starting a business in The Netherlands’ in kaart te brengen.
Om tot een volledig beeld te komen zijn de volgende stappen doorlopen:
- In kaart brengen van de huidige klantreis; gedrag en beleving van de ondernemers;
- Validatie van de huidige klantreis en de belangrijkste momenten, en uitdagingen voor ondernemers in deze klantreis door middel van kwalitatief onderzoek;
- Kwantitatief valideren van inzichten vanuit het kwalitatieve onderzoek.
Validatie bij de doelgroep
- Dit is een kwalitatief onderzoek met 22 diepte-interviews met niet-Nederlandse EU-ondernemers en 12 met werknemers van verschillende dienstverlenende organisaties gericht op EU-ondernemers in Nederland.
- De inzichten van dit rapport zijn gevalideerd met een kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder 24 ondernemers.
Betrokken organisaties
- Buitenlandse Zaken (BZK)
- Economische Zaken (EZK)
- Belastingdienst
- Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROMS)
- Business.gov.
- Kamer van Koophandel (KVK)
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
- Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
- Gemeente Zevenaar
Contact
Heb je vragen over dit klantreisonderzoek? Neem dan contact op met het Levensgebeurtenissen-team van KVK via levensgebeurtenissen@kvk.nl