56 initiatieven voor Gemeente
-
AI virtuele assistent GEM
Organisatie: GemeenteEr gaat een pilot starten om te onderzoeken hoe Generatieve AI de prestaties van Gem in klantcontacten kan verbeteren.
-
Anonimiseren met LLM
Organisatie: GemeenteHet anonimiseren van overheidsdocumenten, nodig voor de WOO, is moeilijk. Dit project wil deze taak automatiseren met bestaande software en zelflerende algoritmes.
-
Chatbot & content
Organisatie: GemeenteMet een chatbot kan overheidsinformatie zo ingericht worden dat informatie voor meerdere kanalen (gemeentewebsite, chat, voice) gebruikt kan worden in de communicatie met burgers en ondernemers.
-
Circulaw
Organisatie: GemeenteNederland heeft als doel om in 2050 circulair te zijn. De circulaire transitie komt echter nog niet voldoende van de grond. CircuLaw brengt hier verandering in. Het kennisplatform onderzoekt welke mogelijkheden er zijn binnen bestaande wetten en stelt deze gratis online beschikbaar. Zo kunnen alle gemeenten en provincies hier gebruik van maken.
-
Common Ground POC Gehandicaptenparkeerkaart
Organisatie: GemeenteGegevens van de RDW toevoegen aan de gegevenslaag van de Common Ground architectuur. Daarmee worden de gegevens beschikbaar voor alle Nederlandse gemeenten en andere organisaties die daar recht op hebben.
-
Consulgemeenten
Organisatie: GemeenteSamenwerking om de gebruiksvriendelijkheid van het digitaal participatieplatform Consul te verbeteren.
-
Crowd Safety Manager
Organisatie: GemeenteOnvoorspelbare drommen mensen die zich verplaatsen door de stad kunnen tot ongewenste en zelfs levensgevaarlijke situaties leiden. Crowd Safety Manager biedt met directe participatie van betrokkenen een digitaal instrumentarium voor de omgang met drukte en de daarmee samenhangende risico’s.
-
Cyberweerbaar maken MKB
Organisatie: GemeenteVanwege de dreiging van cybercriminelen is het belangrijk om de cyberweerbaarheid van organisaties te verhogen. Er leeft onder ondernemers echter nog te weinig risicobesef. Met de cybersafescan worden MKB-bedrijven getest op hun digitale weerbaarheid.
-
De Slimme Krabbelaar
Organisatie: GemeenteEen innovatieproject over toegankelijke en efficiënte digitale toegang tot de dienstverlening van het sociale domein.
-
De Stad als Dagelijks Evenement
Organisatie: GemeenteInnovatieproject waarin een 'druktemeter' wordt ontwikkeld om meer grip en inzicht te krijgen op drukte in de stad.
-
Deliberatieve Digitale Democratie in Nederland
Organisatie: GemeenteDe gemeenten Amsterdam en Groningen, Stichting Netwerk Democratie en Democratie in Actie gaan als partners experimenteren met het deliberatieve open-source platform Polis.
-
Digital twin wet- en regelgeving bouwkavels Brainport Smart District
Organisatie: GemeenteOntwikkeling van een webomgeving met een digitale versie van een toekomstige wijk in Helmond en de geldende wet- en regelgeving, waarmee toekomstige bewoners en bedrijven geholpen worden bij het realiseren hun huis of bedrijfspand.
-
Digitale Geboorteaangifte
Organisatie: GemeenteHet project Digitale geboorteaangifte ontwikkelt een service waarmee kersverse ouders in een voor hen hectische tijd samen plaats- en tijdsonafhankelijk geboorteaangifte kunnen doen.
-
Digitale identiteitskaarten en rijvaardigheidsbewijzen
Organisatie: GemeenteIn dit project worden experimenten uitgevoerd rond het gebruik van digitale identiteit in de praktijk, zoals voor leeftijdscontrole bij jongeren. Doel is om inzicht te krijgen in het effect hiervan op de betrokken organisaties (zoals de politie) en de gebruikerservaring van burgers en professionals.
-
Duurzaam Hergebruik van Ruimtelijke Data
Organisatie: GemeenteBurgers en ondernemers kunnen bouwaanvragen en ruimtelijke plannen digitaal indienen. Steeds vaker kan dat in met bouwinformatiemodellen. Eenduidige landelijke criteria moeten zorgen dat deze modellen op lange termijn voor de hele gemeenschap bruikbaar blijven.
-
Dynamic Digital Twin voor Riolering
Organisatie: GemeenteRiolering; een cruciale infrastructuur die meestal soepel werkt. Knelpunten hebben veel impact op de leefomgeving. Het ontwerp en beheer van riolering is complex; meldingen van burgers zijn een belangrijke bron aan informatie. Die meldingen kunnen nog niet gekoppeld worden aan actualiteiten (hoosbuien, droogte, storingen), onderhoud, prestaties, en ontwerpscenario’s. Dit maakt het proces inefficiënt en kostbaar. Een Dynamic Digital Twin brengt al die processen bij elkaar.
-
Federatieve zoekvraag voor het Woo-platform
Organisatie: GemeenteBinnen dit project wil men het WOO-platform uitbreiden met de OpenWoo.app, zodat het verbanden kan leggen tussen de verschillende overheden.
-
Gebruiksvriendelijk vrijwillig machtigen van familieleden, mantelzorgers en buddy’s
Organisatie: GemeenteMensen die afhankelijk zijn van anderen voor het regelen van hun zaken met de overheid, zijn gebaat bij eenvoudige oplossingen om een familielid, mantelzorger of buddy vrijwillig te machtigen om namens hen te handelen.
-
GegevensWoordenboek Stedelijk Licht
Organisatie: GemeenteIn dit innovatieproject wordt er gewerkt aan een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening door op een eenduidige manier om te gaan met gegevens. Voor het beheer van openbare verlichting wordt een nieuwe ‘universele standaard’ gemaakt.
-
Gezonde Gebiedsontwikkeling in een Digital Twin
Organisatie: GemeenteDit innovatieproject zorgt ervoor dat het instrument in de toekomst beter gebruikt kan worden voor gezonde ontwikkelingen van gebieden in steden en dorpen.
-
Huishoudboekje en Virtueel Inkomstenloket
Organisatie: GemeenteHet Huishoudboekje en Virtueel Inkomstenloket hebben twee doelen: mensen financieel stabiel maken en zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt! Zowel het Huishoudboekje als het Virtueel Inkomstenloket worden open source ontwikkeld.
-
Huwelijksplanner volgens Common Ground
Organisatie: GemeenteOntwikkeling van een dienst waarmee partners zelf digitaal hun huwelijksceremonie plannen (datum, locatie en trouwambtenaar). Dat levert grote tijds- en kostenbesparing voor zowel gemeente als burger.
-
ID-Contact
Organisatie: GemeenteMet ID-Contact wordt voortgebouwd op de Proof of Concept (PoC) ID-Bellen van de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden. In de PoC is een prototype ontwikkeld om geauthentificeerd te bellen
-
Impact met AI
Organisatie: GemeenteErvaring opdoen en kennis delen over succesvolle inzet van AI door verschillende gemeenten. Op 3 projecten: ‘Eerlijke algoritmes’, ‘Doorstroming sociale huur’ en ‘Schone stad met beeldherkenning’.
-
Integraal klantbeeld voor inwoners, ondernemers en ambtenaren
Organisatie: GemeenteInwoners verwachten meer en meer dat dienstverlening persoonlijker, toegankelijk en op maat is. Dat vraagt aan de achterkant om een moderne informatievoorziening. Dit project bundelt de initiatieven binnen Nederland die werken aan MijnOmgevingen, naar een herbruikbare MijnOmgeving.
-
Interactieve bereikbaarheidskaart en API met voertuig beperkingen
Organisatie: GemeenteDeze projectgroep wil burgers en ondernemers digitale overheidsdienstverlening op maat aanbieden. De projectgroep streeft ernaar om informatie over bereikbaarheid en vergunning via 1 loket digitaal beschikbaar te stellen aan gebruikers over provinciegrenzen heen.
-
Inzet Digitale Identiteit Wallet ter voorkoming van woondiscriminatie
Organisatie: GemeenteGemeente Rotterdam wil samen met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de Belastingdienst, Woonstad Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, burgers en diverse leveranciers een praktisch inzetbaar instrument ontwikkelen. Een digitale identiteit wallet waarmee je identiteit de sleutel wordt tot een passende sociale huurwoning.
-
KISS
Organisatie: GemeenteDe ambitie van KISS is toegankelijke en persoonlijke dienstverlening aan inwoners en ondernemers. Gemeenten Deventer, Enschede, Utrecht en Zwolle willen binnen 1 jaar een open source oplossing voor klantinteractie ontwikkelen. Een klant moet naadloos kunnen switchen tussen zelfservice en een servicegesprek via verschillende kanalen.
-
Lokaal Digitaal Stemmen
Organisatie: GemeenteOm overheidsparticipatie te ondersteunen hebben de gemeenten Groningen en Amsterdam een online platform ontwikkeld waar burgers initiatieven kunnen delen en kunnen stemmen. Samen met de Radboud Universiteit Nijmegen bouwen de partners een infrastructuur zodat inwoners zich veilig en transparant digitaal kunnen identificeren op het burgerparticipatieplatform.
-
Mobile Mapping uitgerold
Organisatie: GemeenteRotterdam wil door inzet van Mobile Mapping als inwintechniek haar kennis over de buitenruimte structureel verbeteren zodat nog efficiënter beheer hiervan mogelijk wordt. Daarbij wordt vanaf een rijdend voertuig een digitale 3D opname van de omgeving vastgelegd, dat innovatief verwerkt wordt met een algoritme.
-
Naar een merkbaar en meetbaar verschil!
Organisatie: GemeenteIn de gemeenten Westerkwartier en Eemsdelta leven in verhouding veel inwoners met een laag inkomen en met grote geldzorgen. Dat vraag om meer dan een goed armoede- en schuldenbeleid. Tussen de vele regelingen raken veel mensen het overzicht kwijt. Met stress en onnodig niet-gebruik tot gevolg. Daarom zijn Westerkwartier en Eemsdelta gestart met de ontwikkeling van een digitaal platform waarin zoveel mogelijk voorzieningen overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn ondergebracht.
-
Nederland begroot
Organisatie: GemeenteOpschalen van een succesvolle oplossing voor e-participatie, om het voor bewoners aantrekkelijker en laagdrempeliger te maken om mee te praten met gemeenten.
-
Nederland inclusief toegankelijk met de Binnenstad Bereikbaar Applicatie (BBA)
Organisatie: GemeenteDe BBA levert een belangrijke bijdrage aan toegankelijkheid van gemeenten door relevante en actuele informatie van de stad te geven die afgestemd is op de gebruiker en evenementen. De basis is een digitale, interactieve kaart waarin data uit diverse bronnen centraal samenkomen. Het gebruik van de BBA levert de gemeente inzichten op over gebruik van faciliteiten en ondersteunt data gestuurd werken.
-
Ondernemers centraal
Organisatie: GemeenteOndernemer Centraal maakt het mogelijk dat de (lokale) overheid alle plaatselijke ondernemers persoonlijk, dichtbij en op maat kan ontzorgen.
-
Onderzoek ID Wallet
Organisatie: GemeenteMet een digitale identiteit (ID-wallet of -kluis) regel je alles makkelijk en veilig online met één app op je telefoon.
-
OPEN POEN
Organisatie: GemeenteOPEN POEN is een digitale financiële dienst voor het aanvragen, besteden en verantwoorden van (subsidie-)geld met als doel burgers in staat stellen om veel gemakkelijker over (subsidie-) budget te kunnen beschikken en eenvoudiger verantwoording te kunnen afleggen over de besteding ervan.
-
Openbaar digitaal samenlevingsplatform
Organisatie: GemeenteDe digitale tweeling is het kernproduct van de Alkmaarse digitale samenleving. Het biedt als digitaal platform veel flexibiliteit in het ontwikkelen van nieuwe ideeën en het samenbrengen van vraagstukken.
-
Openbare Ruimte Beeldherkenning Service (ORBS)
Organisatie: GemeenteKapotte stoeptegels, verkeerd geplaatst afval of scheve straatlantaarns. De burger doet jaarlijks miljoenen meldingen over de openbare ruimte. Hoe kunnen gemeenten proactief en efficiënt de openbare ruimte beheren door gebruik te maken van beelden uit de openbare ruimte?
-
OpenCatalogi
Organisatie: GemeenteSamen met andere gemeenten en het landelijke programma Common Ground wil de gemeente Rotterdam OpenCatalogi verder ontwikkelen en breder inzetten.
-
OpenStad
Organisatie: GemeenteStel je eens voor dat je op de website van je gemeente, waterschap, provincie of Rijksoverheid voor alles terecht kunt. Communicatie, dienstverlening en participatie onder één dak. Digitale participatie wordt nu altijd als platform naast de reguliere website aangeboden.
-
Opschalen huwelijksplanner
Organisatie: GemeenteHet project Huwelijksplanner wordt in gebruik genomen door de gemeente Utrecht. Andere gemeenten willen ook implementeren, waardoor het project moet opschalen voor ondersteuning van deze gemeenten en de vraagstukken die naar voren komen bij beheer en doorontwikkeling.
-
Overheidsbrede Open Source componentlibrary met UI-laag
Organisatie: GemeenteIn dit innovatieproject wordt een componentlibrary voor meerder campagne-initiatieven die zijn gebouwd in WordPress, ontwikkeld.
-
Platform Digitale Buurtpreventie
Organisatie: GemeenteMidden-Nederland wil de buurtpreventie een digitale component geven. Zo versterkt de regio met inwoners de weerbaarheid tegen digitale criminaliteit.
-
Pro-actief armoede bestrijden
Organisatie: GemeenteDoor de informatie van de overheid op een verantwoorde manier te gebruiken kunnen mensen die recht hebben op een regeling actief benaderd worden.
-
Proeftuin Digitale Inclusie Westerkwartier
Organisatie: GemeenteIn Nederland kunnen ruim 4 miljoen mensen digitaal onvoldoende meedoen. En dat terwijl de wereld in hoog tempo digitaliseert. Digitale inclusie staat op de eerste plaats in de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Er is in Nederland nog geen integrale aanpak die de verschillende elementen van digitale inclusie combineert. Daar wil deze projectgroep verandering in brengen. Samen met partners in de keten van digitale inclusie en met de doelgroep gaan ze een integrale aanpak ontwikkelen en beproeven.
-
Publieke controle op algoritmen
Organisatie: GemeenteMet het voorstel ‘Publieke controle op algoritmes’, ontwikkelen de G4, de 12 Provincies, de Politie en Rijkswaterstaat gezamenlijk beleidsinstrumenten voor algoritmes. Dat gebeurt samen met de doelgroep; dit kunnen burgers, bedrijven of ambtenaren zijn.
-
Samen continu verbeteren vanuit klantsignalen
Organisatie: GemeenteDe gemeente Rotterdam ontwikkelde een innovatief model en dashboard om al klantsignalen te ordenen en te gebruiken voor verbeteringen. Ze willen het model verbeteren en opschalen naar andere gemeentes. Met als uiteindelijke doel een nationaal toepasbaar model voor klantsignalen.
-
Track and Trace – “The story of stuff”
Organisatie: GemeenteIn dit project worden materialen zichtbaar gemaakt via 2D- en 3D scanners. Vervolgens worden ze toegevoegd in het Gemeentelijke Beheer Informatie (GBI) systeem met de informatie die daar al in staat. Daarna kunnen met deze database materialenpaspoorten gemaakt worden. Deze informatie wordt gedeeld via een marktplaatstool, zodat iedereen die materialen nodig heeft hier gebruik van kan maken.
-
Van Arm naar Beter
Organisatie: GemeenteEen app die voor het Kindpakket (winter- en zomerkleren, zwemlessen, toegang tot lokaal openbaar vervoer) succesvol is gebleken, opschalen naar andere vormen van armoedebestrijding.
-
Varifocus op de Ondergrond
Organisatie: GemeenteDe gemeente Rotterdam werkt aan een kernregistratie van ondergrondse objecten, waaruit data kan worden verstrekt over de ondergrond van de stad. Samen met de informatie uit de landelijke basisregistratie Ondergrond ontstaat daarmee een rijke bron aan informatie. Provincie en gemeente willen samen werken aan verbetering van de informatiepositie voor de ondergrond, wat de besluitvorming in de ruimtelijke ordening kwalitatief verbeterd.
-
Via Datagedreven Burger Wetenschap, naar duurzame mobiliteit en betere luchtkwaliteit
Organisatie: GemeenteVerduurzaming van mobiliteit en verbetering van luchtkwaliteit zijn belangrijke thema’s in Eindhoven, regio en provincie. Doel is om het reisgedrag blijvend te verminderen, actiever en schoner te maken. Door nauwe samenwerking tussen reizigers, overheid en Lees meer over 'Via Datagedreven Burger Wetenschap, naar duurzame mobiliteit en betere luchtkwaliteit'
-
Virtuele assistent GEM
Organisatie: GemeenteDe Virtuele Assistent Gem is voor 17 miljoen inwoners aanspreekbaar, inzetbaar in alle klantcontact kanalen en 24/7 beschikbaar. De innovatie in 2021 is de ontwikkeling op het digitale ecosysteem, omnichannel, inclusieve dienstverlening en begrijpelijke en toegankelijke dialogen voor alle inwoners
-
Vooruit inparkeren – digitaal scanbare parkeervergunning met respect voor privacy van mensen met een handicap
Organisatie: GemeenteIn dit innovatieproject wordt de app GPA, waarmee mensen met kunnen een fysieke beperking kentekenparkeren doorontwikkeld zodat de privacy gewaarborgd wordt. Er wordt een prototype ontwikkeld gebaseerd op een digitaal identiteitsmiddel en dat aansluit op het bestaande parkeersysteem waardoor opschaling mogelijk is. Dit wordt getoetst met de gebruikersgroep, betrokken ambtenaren en handhavers.
-
Wallet studenten Caribisch gebied
Organisatie: GemeenteJaarlijks ervaren veel studenten uit het Caribisch gebied hindernissen bij hun overstap naar het Nederlandse onderwijssysteem. Dit komt door ingewikkelde processen.
-
WOO publicatie voorziening
Organisatie: GemeenteGemeenten Tilburg en Den Haag willen een open-source webplatform ontwikkelen dat overheidsinformatie voor iedereen toegankelijk maakt.
-
ZGW-API gebruiken bij data migraties
Organisatie: GemeenteDeze innovatie zet een volgende stap: onderzoeken of de ZGW-API kan helpen om gemakkelijk van zaaksysteem te wisselen.