De Geactualiseerde Werkagenda is op 22 december naar de Tweede Kamer gegaan. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) presenteerde in november 2022 de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Omdat ontwikkelingen in het digitale domein elkaar snel opvolgen, is afgesproken deze jaarlijks te actualiseren.
“Digitalisering wacht op niemand. Alleen met stevige sturing zorgen we ervoor dat je data niet zomaar gedeeld worden, kinderen online beschermd worden en nieuwe technologieën werken voor mensen en niet andersom. Ik hoop en vertrouw op een constructief gesprek met de nieuwe Tweede Kamer en de Eerste Kamer komend jaar, over het in goede banen leiden van deze veelomvattende en ongelooflijk impactvolle ontwikkelingen”, aldus Van Huffelen.
Behaalde resultaten
In 2023 zijn op het gebied van digitalisering veel stappen gezet. Een aantal behaalde resultaten op een rij:
- Op grond van veiligheidsoverwegingen en internationale voorbeelden heeft het kabinet een principebesluit genomen om te kiezen voor de overheidsextensie ‘.gov.nl’.
- De kansen, risico’s en het handelingsperspectief van de overheid voor immersieve technologie en generatieve AI zijn in kaart gebracht. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gestart als algoritmetoezichthouder.
- Elke burger moet grip hebben op de eigen persoonlijke gegevens en het gebruik ervan. Hier werkt het kabinet aan, door waar mogelijk, eigen gegevens bij de overheid in te laten zien en bij fouten te laten corrigeren. Bovendien moeten burgers binnen de grenzen van de wet kunnen bepalen met wie gegevens worden gedeeld.
- De Adviesfunctie verantwoord datagebruik ondersteunt bij het bepalen wat technisch kan, juridisch mag en ethisch wenselijk is.
- Verminderen van de impact van desinformatie door het weerbaarder maken van burgers, het maatschappelijk debat te versterken en het stimuleren van open source-alternatieven.
- Mensenrechten borgen in digitalisering met onder meer het IAMA (Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes) en de kinderrechtentoets.
- Iedereen moet kunnen meedoen in het digitale tijdperk. De inzet van het kabinet en maatschappelijke partners droeg eraan bij dat het aantal Nederlanders met digitale basisvaardigheden groeide van 79% naar 83%. Hiermee heeft het kabinet de Europese doelstelling voor 2030 nu al ruimschoots bereikt: in dat jaar moet 80% van de EU-bevolking tenminste over digitale basisvaardigheden beschikken.
- Naleving van regelgeving voor de bescherming van privacy online.
- Met de Nederlandse Cybersecuritystrategie van het ministerie van JenV als leidend instrument, is gewerkt aan het versterken van de digitale veiligheid en weerbaarheid.
- Versterken van digitale voorzieningen in Caribisch Nederland. Alle inwoners krijgen een burgerservicenummer.
- Met Nederlandse inzet aanscherping van de AI-Act, Digital Services Act (DSA) en Digital Market Act (DMA).
Bekijk voor een compleet overzicht de Geactualiseerde Werkagenda.
Waardengedreven digitaliseren in 2024
Ook het komende jaar blijven we waardengedreven digitaliseren, samen met burgers, bedrijven, wetenschappers en maatschappelijke organisaties: in Nederland, Europa en daarbuiten. In de actualisatie voor 2024 zijn de doelen en activiteiten aangescherpt. De 5 sporen blijven leidend:
- Iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk;
- Iedereen kan de digitale wereld vertrouwen;
- Iedereen heeft regie op het digitale leven;
- Een waardengedreven digitale overheid die werkt voor iedereen;
- Versterken van de digitale samenleving in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Lees op Digitale Overheid de complete Geactualiseerde Werkagenda. Bekijk ook het bericht over de verzamelbrief digitalisering op de site van de Rijksoverheid. Daarin zijn de speerpunten verder toegelicht.