Uit onderzoek van Stichting Accessibility blijkt dat veel websites slecht toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. Deze groep gebruikt tijdens het surfen op internet brailleapparatuur of ‘tekst-naar-spraaksoftware’.
Het onderzoek naar de toegankelijkheid is uitgevoerd in opdracht van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Stichting Accessibility heeft als missie ‘een drempelloze digitale wereld voor iedereen’. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zet zich in voor blinden en slechtzienden.
Websites overheden scoren het best
Stichting Accessibility heeft honderd veelgebruikte Nederlandse websites onderzocht in zestien verschillende sectoren. En wat blijkt? Geen van de sites is goed toegankelijk. Zo is de helft van de onderzochte webpagina’s niet met een toetsenbord te bedienen en dat maakt ze ontoegankelijk voor blinden en slechtzienden. Zij zijn afhankelijk van het toetsenbord omdat ze geen muis kunnen gebruiken. Knipperende advertenties en lastig weg te klikken cookiemeldingen vormen ook vaak een probleem. Net zoals afbeeldingen. Technisch is het mogelijk om aan een afbeelding een omschrijving toe te voegen voor blinden. Maar lang niet alle websites doen dat. Rijksoverheid, gemeenten en volksvertegenwoordiging, zoals de Tweede Kamer, scoren het best. Energiebedrijven, webwinkels en nieuwssites kwamen het slechtst uit de test.
De oplossing is eenvoudig
Remco Meyaard van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk: “Door de digitalisering van de samenleving worden mensen steeds meer afhankelijk van het internet om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Mensen met een functiebeperking dreigen hier de dupe van te worden. Organisaties zijn zich vaak nog onvoldoende bewust van het belang van digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele of andere beperking. Terwijl de oplossing eenvoudig is. Als direct bij het ontwerpen en ontwikkelen van digitale toepassingen rekening wordt gehouden met de toegankelijkheidsaspecten, kan de toegankelijkheid van de online dienstverlening in Nederland binnen korte tijd worden verbeterd,” vervolgt Meyaard.
Ook eHealth-diensten slecht toegankelijk
Ook eHealth-diensten zijn vaak slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Zo is het bijvoorbeeld vaak niet mogelijk om online een afspraak te maken in een ziekenhuis of om vragen te beantwoorden voor een medisch onderzoek. Van alle ziekenhuizen in Nederland, is er maar één toegankelijk. Dat zegt Walter van Opzeeland van de Oogvereniging. Dit is de patiënten- en belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden. Juist hier is hulp vragen vaak lastig. Het gaat om privacygevoelige gezondheidsinformatie. Daarom pleit de Oogvereniging ervoor om alle zorgwebsites- en apps toegankelijk te maken voor (visueel) beperkten.
Ook doven lopen tegen problemen aan
Ook doven lopen tegen problemen aan op het internet. Vooral als er op een website filmpjes staan zonder ondertiteling,” zegt Eva Westerhoff van belangenorganisatie Dovenschap. “Binnenkort zijn er weer verkiezingen, maar hoe kun je je goed informeren als veel politieke partijen, de Tweede kamer en nieuwssites hun video’s niet ondertitelen?” De NOS ondertitelt sinds 14 november alle video’s op de site en in de app.