Sinds oktober 2016 zijn de WOZ-waarden voor iedereen openbaar gemaakt. Via de website waardeloket.nl is het mogelijk om WOZ-waarden op te vragen en te vergelijken met andere woningen. Gemeenten moeten natuurlijk wel aangesloten zijn op de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). En om dat te realiseren moeten zij de gegevens op orde hebben en een aansluittoets doen. Het loket zorgt voor eenduidige, actuele en toegankelijke WOZ-gegevens voor burgers. Maar hoe staat het met de aansluiting van gemeenten op de LV WOZ ruim een half jaar na invoering van de wettelijke verplichting?
250 gemeenten aangesloten
De Waarderingskamer laat in het jaarverslag 2016 zien dat er goede voortgang wordt geboekt. Het aantal aansluitingen is sinds oktober 2016 verdubbeld. Het jaarverslag meldt dat 212 van 388 gemeenten zijn aangesloten. Inmiddels is dat aantal weer gestegen en zijn al 250 gemeenten aangesloten, samen goed voor ruim 70 % van de WOZ-objecten. 138 Gemeenten nog te gaan dus. De andere nog niet aangesloten gemeenten maken de waarden via een alternatieve voorziening inzichtelijk. Vooral gemeenten in Zeeland, Limburg, Oost-Groningen en in het noorden van Friesland moeten nog aansluiten.
In de eerste drie maanden van de openstelling, hebben ongeveer 475.000 mensen het loket bezocht. De piek van bezoekers lag kort na de openstelling toen op één dag ongeveer 23.000 unieke bezoekers werden geteld. Gemiddeld genomen telt het loket zo’n 2.500 tot 5.000 bezoekers per dag.
Bezwaren 2016
Zowel bij woningen als bij niet-woningen (onder andere kantoren) is het percentage objecten waarvoor een bezwaar is ingediend, in 2016 gelijk gebleven in vergelijking met 2015. Bij woningen is sprake van 1,8% objecten onder bezwaar. Bij niet-woningen gaat het om 6,1% objecten onder bezwaar. Een bezwaarschrift kan betrekking hebben op meerdere objecten. Daarom is het percentage WOZ-objecten onder bezwaar een betere graadmeter voor de mate waarin om een heroverweging van de WOZ-waarde is gevraagd.
Bestuurlijk aanjager
Om gemeenten tijdig aan te sluiten heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een bestuurlijk aanjager aangesteld, de heer mr. G.J. Jansen (voormalig Commissaris van de Koningin van de provincie Overijssel). Hij bezoekt de gemeenten die nog niet zijn aangesloten en moet er voor zorgen dat ook zij aansluiten binnen afzienbare tijd.