Met grote meerderheid stemden gemeenten eind november in met het voorstel ‘Samen Organiseren’. Dit gebeurde tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van VNG.
Centraal in het voorstel staat de ambitie van gemeenten om intensiever samen te werken en producten en diensten te standaardiseren. KING-directeur Larissa Zegveld deelt in het blog ‘We gaan veel meer samen doen’ haar enthousiasme.
Samenwerking
Samenwerking tussen gemeenten heeft een aantal voordelen. Naast dat de dienstverlening verbeterd wordt doordat kennis en ervaring worden gedeeld, maakt een intensievere samenwerking tussen gemeenten het mogelijk om samen te investeren en sneller te innoveren. Ook worden risico’s verkleind, zoals het risico op informatielekken. Verder worden kosten gereduceerd en krijgen gemeenten een sterkere onderhandelingspositie richting softwareleveranciers.
Waarom samen?
De vraag waarom gemeenten niet meer samen doen, vindt Zegveld een terechte. “Waarom zouden gemeenten producten en diensten die overal praktisch gelijk zijn 390 keer, want zoveel gemeenten zijn er, op een eigen manier invullen? Het (belasting)geld dat daarmee gemoeid is, kan beter besteed worden.” Zegveld is dan ook enthousiast over het voorstel ‘Samen Organiseren’. “Er komt een gemeenschappelijke pot om projecten voor alle gemeenten uit te financieren. En er komt een governance structuur die als doel heeft om diensten en processen die gemeenten succesvol ontwikkelden sneller naar alle gemeenten op te schalen. Gemeenten blijven vrij in hun keuze of ze deze wel of niet gebruiken. Aan de gemeentelijke autonomie verandert niets. Maar we kunnen met deze structurele financiering en eenduidige sturing wel grotere stappen zetten om als gemeenten meer gezamenlijk te doen.”
Zegveld is het eens met de burgemeester van Almelo bij Arjen Gerritsen: “Wat lokaal moet kan lokaal gedaan blijven worden. Maar waar we kunnen standaardiseren moeten we standaardiseren.”
VNG en KING zijn al enige tijd bezig om gedeelde zaken voor gemeenten op te pakken.