Is de arbeidsmarktkrapte voor IT-personeel deels op te lossen door het inzetten van generatieve AI? Deze vraag stond centraal tijdens het commissiedebat Digitaliserende Overheid van 23 maart 2023. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen vroeg aan CIO-Rijk om een quickscan uit te voeren naar de impact van generatieve AI op (IT-)overheidspersoneel.
Verantwoorde inzet AI
Op basis van de resultaten van de quickscan en advies van de Landsadvocaat en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een voorlopig standpunt ingenomen. Bij gebruik van een generatieve AI-toepassing geldt dat de overheid kiest voor de verantwoorde inzet van AI. Dit betekent dat:
- de overheid voldoet aan bestaande wet- en regelgeving;
- voorafgaand aan het gebruik van AI per casus een risicoanalyse wordt uitgevoerd. Dit zijn een Data Protection Impact Assessment (DPIA) en een algoritme impact assessment. Daarmee worden de risico’s en risicobeperkende maatregelen vastgesteld;
- de uitkomsten van de DPIA ter advies voorgelegd worden aan de Chief Information Officer (CIO) en de Functionaris Gegevensbescherming (FG).
De bovengenoemde punten zijn ook van toepassing bij het gebruiken of (door)ontwikkelen van een open source generatieve AI-toepassing.
Voorlopig standpunt
Het kabinet gaat nog in gesprek met gemeenten en medeoverheden om een overheidsbreed standpunt in te nemen. Het voorlopige standpunt is ook van toepassing wanneer een externe partij diensten of producten levert aan een Rijksorganisatie en daarbij gebruik maakt van generatieve AI. Verder geldt het voorlopige standpunt voor het experimenteel gebruik van generatieve AI in bijvoorbeeld pilots of proeftuinen.