Het project e-SENS Nederland heeft een korte animatiefilm uitgebracht over verbetering van de digitale publieke dienstverlening in Europa.
Nederland heeft een ver ontwikkelde nationale Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Ondertussen ontwikkelen zich ook verschillende Europese generieke voorzieningen voor grensoverschrijdende digitale publieke diensten. Hoe worden deze op elkaar aangesloten? De Regieraad Interconnectiviteit heeft op 12 januari 2016 besloten om hiervoor een gezamenlijk proces in te gaan binnen de governance van de Digicommissaris. Als vertrekpunt hierbij zijn nu de behoeften vanuit domeinen en de behoeften van burgers en ondernemers gekozen. Van daaruit worden de verschillende wijzen van aansluiten op de bouwblokken die in Europa ontwikkeld worden, in kaart gebracht en afgewogen.
ICTU coördineert dit traject, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, met de interdepartementale werkgroep ‘Implementatiestrategie e-SENS Nederland’. De animatie geeft 3 sprekende voorbeelden hoe deze aansluiting via de Europese bouwblokken in de praktijk kan uitwerken.
Of het nu gaat om studeren, wonen of zakendoen in het buitenland... Europa leeft.
Maar digitaal de bijbehorende overheidsdocumenten uitwisselen....is níet zo makkelijk.
Dat komt omdat elke Europese overheid zijn eigen systeem heeft, met eigen formats, voorwaarden en systeemtaal…. voor elke sector!
Tijdrovend, duur en inefficiënt. Dat kan beter.
Hoe? Middels een Europees digitaal platform, waaraan elke dienstverlener via een nationale poort informatie kan leveren. Zo sluiten de Europese digitale infrastructuren op elkaar aan.
Een voorbeeldje. Neem de Letse Janis. Hij wil graag met de Nederlandse Marieke digitaal in ondertrouw.
Janis vraagt hiervoor zijn Letse DigiD op. Deze wordt via het Europese platform gelezen in Letland, geverifieerd en omgezet naar een DigiD die het Nederlandse systeem kan lezen...
en Janis en Marieke kunnen een datum prikken.
Een ander voorbeeld. De Nederlandse overheid wil een nieuwe waterzuiveringsinstallatie laten bouwen en schrijft op de Europese aanbestedingssite TED een aanbesteding uit.
Een Deens bedrijf bereidt op de Deense TenderNed een offerte voor en ondertekent hem daar digitaal. Via het Europese platform komt de offerte in het Nederlandse TenderNed.
De Nederlanse overheid kan de offerte inzien, beoordelen en gunnen.
Een laatste voorbeeld: de Vlaamse Marie wil een Master Arabisch doen in Leiden.
Ze schrijft zich in via Studielink en DUO en heeft daarbij haar Bachelordiploma nodig. Via het Europese digitale platform haalt DUO de diplomagegevens op uit het digitale diplomaregister van Vlaanderen en stuurt ze door naar Studielink. Daarmee kan Marie haar inschrijving voltooien... en beginnen aan haar studie.
Kortom, met het Europese digitale platform hebben wij pas echt eén Europese digitale markt! Is uw domein al aan de slag?
Eén programma
De Europese bouwblokken die in ontwikkeling zijn, zijn voortgekomen uit ervaringen in grootschalige Europese pilots. e-SENS heeft al deze pilots samengebracht in één programma en de verschillende pilots geconsolideerd. Deze e-SENS bouwblokken worden nu verder doorontwikkeld in de destijds onder oud-Eurocommissaris Neelie Kroes opgerichte Connecting Europe Facility (CEF).
Het gezamenlijke proces dat wordt ingezet bestaat uit verschillende activiteiten, waaronder:
- De pilot waarin een koppelvlak wordt ontwikkeld en getest tussen de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) en de Europese bouwsteen voor berichtenaflevering eDelivery van de Connecting Europe Facility (CEF). Aan deze pilot doen mee: Logius, RINIS, DUO, KvK, TenderNed, EZ en V&J.
- De verkenning van NORA naar de bestaande praktijk van grensoverschrijdende gegevensuitwisseling vanuit de overheid.