Jos Burgers, team Geodata bij de gemeente Den Haag, maakt vier maanden na de lancering van Verbeterdekaart.nl de balans op.
Dit doet hij in het artikel ‘Terugmelden: van Haagse Harry tot Binnenhof Poort’. Verbeterdekaart.nl is het nieuwe terugmeldsysteem van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Via het platform kunnen gebruikers en bronhouders meldingen maken van mogelijke onjuistheden in de BGT en hiermee helpen de BGT te verbeteren. De BGT wordt dé gedetailleerde digitale kaart van héél Nederland. Alle fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen zijn hier eenduidig op vastgelegd. De BGT maakt het spreken in één geografische taal mogelijk.
Arbeidsintensief
Jos Burgers verwerkt samen met vijf collega’s terugmeldingen die voor de gemeente Den Haag binnenkomen. Deze komen binnen via de drie jaarlijkse terreinverkenningen, maar ook via de beheerders van groen en wegen. Sinds de lancering van Verbeterdekaart.nl zijn daar 56 meldingen bijgekomen. Het controleren, onderzoeken en verwerken van deze meldingen is arbeidsintensiever dan het beheer in de huidige situatie. “Bij onze belangrijkste controle loopt er iemand één keer in de drie jaar met een papieren kaart met een rode en blauwe stift door de straten om eventuele wijzigingen aan te geven. Nu moeten we iedere melding individueel controleren en waar nodig laten inmeten.” Toch is Burgers positief. “Samen dragen we bij aan de kwaliteit van de kaart.”
Hoe werkt het eigenlijk?
Een terugmelding wordt direct verstuurd naar de BGT bronhouder. Deze controleert de melding. Bijvoorbeeld aan de hand van luchtfoto’s en landmetingen. Als het onderzoek de wijziging bevestigt, werkt de bronhouder de BGT bij.