Ondernemers die goederen of diensten leveren aan de Rijksoverheid en daarvoor de rekening sturen, doen dat met een elektronische factuur (e-factuur). Maar behalve ontvangen, wil de Rijksoverheid ook e-facturen gaan versturen.
Om dit mogelijk te maken moet er meer inzicht in processen en systemen komen. Daarom is begin maart een proef gestart waarin het verzenden van e-facturen centraal staat. Voor zowel het ontvangen als verzenden van e-facturen wordt gebruik gemaakt van Peppol: een digitale infrastructuur en internationaal afsprakenstelsel waarmee organisaties eenvoudig en veilig elektronische berichten (waaronder facturen) kunnen uitwisselen, vanuit hun eigen boekhoud-softwarepakket.
Praktijksituaties nabootsen en testen
Tijdens het traject worden praktijksituaties nagebootst en getest. Hierbij wordt samengewerkt met verschillende overheidsorganisaties, waaronder de ministeries van Justitie & Veiligheid en Infrastructuur & Waterstaat, Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR), Logius en de Belastingdienst. Daarnaast zijn zakelijke partners van de Rijksoverheid betrokken die e-facturen kunnen ontvangen.
Stap richting e-procurement
Het doel is om van de testen te leren en inzicht te krijgen in onder meer impact op (business-) processen en systemen en daarmee de technische en organisatorische uitdagingen. Naast het verzenden van e-facturen wordt ook getest met orders en andere elektronische berichten, zoals tijdkaarten. Met de ervaringen van het leertraject wordt een stap gezet naar een centrale implementatie van e-procurement (waarvan e-factureren een onderdeel is) voor de Rijksoverheid.
Ambities kabinet
De proef is in lijn met de ambities van het kabinet om overheidsdienstverlening “te versnellen, verbeteren en uit te breiden”. Het sluit ook aan op de actielijn uit NL DIGIbeter om in te zetten op de verbreding van e-factureren, voor met name het midden- en kleinbedrijf.