Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het Trendrapport Informatiesamenleving 2024 gepubliceerd. Het gaat over taalmodellen, de invloed van digitalisering op het welzijn van jonge mensen en AI (Artificiële Intelligentie) en algoritmes. Er komen verschillende vraagstukken aan bod, zoals: waar moet je op letten bij het inzetten van ChatGPT? En als je AI inzet om maatschappelijke opgaven aan te pakken, hoe zit het dan met transparantie en privacy?
Taalmodellen
Taalmodellen bieden verschillende kansen. Een taalmodel kan bijvoorbeeld de communicatie met burgers verbeteren door ambtelijke en juridische taal om te zetten naar een goed leesbaar niveau.
In het rapport komen er ook risico’s naar voren: foute en/of schadelijke output, problemen met onderliggende bronnen, de ecologische impact en risico’s voor eindgebruikers.
Lees de trendanalyse Taalmodellen op de website van VNG.
Digitalisering en het welzijn van jonge mensen
Sinds de coronapandemie zijn Europese kinderen naar schatting 6 tot 7,5 uur per dag online. Digitalisering heeft steeds meer impact op het welzijn van jonge mensen, maar om dit te duiden is meer onderzoek nodig. In het rapport komt naar voren dat kinderen en jongeren digitale media zien als een manier om te verbinden met anderen, maar er zijn ook negatieve effecten. Denk bijvoorbeeld aan de schermtijd en cyberpesten.
Lees de trendanalyse Digitalisering en het welzijn van jonge mensen.
AI en algoritmes
Er gebeurt veel op het gebied van AI en algoritmes, zoals de AI Act en de visie op generatieve AI. Voor het inzetten van algoritmes zijn 3 actielijnen uitgezet: het algoritmeregister, een algoritmetoezichthouder en het implementatiekader voor de toepassing van algoritmes.
Overheidsorganisaties kunnen AI en algoritmes gebruiken om maatschappelijke opgaven aan te pakken, maar er zijn ook uitdagingen en ethische vraagstukken op het gebied van transparantie, verantwoording, privacy en procedurele rechten.
Lees de trendanalyse AI en Algoritmes op de website van VNG.