Hoe ga jij om met overheidsinformatie? Deze vraag stond centraal in het onderzoek ‘Werken met overheidsinformatie: jouw rol in een betrouwbare overheid’. Dit onderzoek is uitgevoerd door ICTU in opdracht van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI). Eerste conclusie: we gaan de goede kant op.
Een aantal resultaten
In totaal deden 1.014 rijksmedewerkers mee aan het onderzoek. Dit zijn een aantal resultaten:
- Rijksmedewerkers zijn zich bewust van het belang om overheidsinformatie goed te bewaren. Ook denken ze meer na over wat er zou gebeuren als overheidsinformatie zoekraakt.
- Meer rijksmedewerkers geven aan hun werkwijze te hebben gewijzigd en dat ze vaker overheidsinformatie openbaar maken. De aandacht vanuit de verschillende rijksprogramma’s, werkgevers, landelijke media en politiek hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.
- De noodzaak van het duidelijk opslaan van overheidsinformatie lijkt bekend. Het merendeel (83%) heeft het idee dat ze documenten op een duidelijke manier opslaan en 77% maakt gebruik van een bepaalde logica of systematiek.
Nog winst te behalen
Het werken met overheidsinformatie gaat de goede kant op, maar er valt nog winst te behalen. Bijvoorbeeld bij het goed opslaan en delen van overheidsinformatie. 6 op de 10 is gemiddeld langer dan 15 minuten aan het zoeken naar de juiste informatie.
Ook kan de kennis over omgaan met overheidsinformatie verbeterd worden. Rijksmedewerkers staan open voor verbetering. Zij geven bijvoorbeeld aan dat ze een cursus of opleiding willen volgen en dat ze meer willen leren over het goed bewaren van overheidsinformatie.