Er gebeurt een hoop rondom de visie op generatieve AI en daarom delen wij een update van de recente ontwikkelingen. Ook wordt vooruitgekeken naar januari. Het open traject waarin de visie op generatieve AI tot stand komt zal in januari leiden tot de publicatie van een visiedocument.
Generatieve AI voor rijksambtenaren?
Tegelijk met de ontwikkeling van de visie stelt het kabinet een standpunt op voor het gebruik van generatieve AI door Rijksorganisaties. Naast kansen bestaan er namelijk ook uitdagingen op het gebied van privacy en auteursrecht. Bovendien wordt gewerkt aan een handreiking voor het gebruik van generatieve AI door Rijksorganisaties. Het voorlopige standpunt is op 11 december gepubliceerd en het definitieve standpunt volgt spoedig.
Bijpraten in de bibliotheek
De dialoog rondom de visie gaat onverminderd door. Afgelopen maand vond er een inwonersbijeenkomst plaats in de bibliotheek van Heeze (Noord-Brabant). Vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) spraken met geïnteresseerden over generatieve AI. Tijdens de inleiding kwamen er direct veel vragen los uit het publiek. De zaal ging aan het werk met een voorbeeld van een algoritme en er was veel ruimte voor vragen. De levendige discussie ging in de break-out sessies door met gesprekken over AI in de zorg en het onderwijs en generatieve AI in de praktijk.
Studie Rathenau Instituut
Op 6 december publiceerde het Rathenau Instituut een rapport over generatieve AI. In opdracht van het ministerie van BZK heeft het instituut onderzoek gedaan naar de maatschappelijke implicaties van generatieve AI, door de lens van publieke waarden.
De onderzoekers hebben de kansen en risico’s van deze nieuwe technologie in kaart gebracht. Ook hebben ze geïnventariseerd wat de overheid kan doen om de ontwikkeling en toepassing van generatieve AI in de samenleving in goede banen te leiden.
Meer over generatieve AI op de arbeidsmarkt en in Europa
Afgelopen maand is er verder gesproken met 2 deelnemers van eerdere sessies, Rob Witjes en Joachim de Greeff. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV, benadrukt tijdens het interview hoe belangrijk het is om erachter te komen welke competenties je tegenwoordig nodig hebt op de arbeidsmarkt. Niet alleen voor mensen persoonlijk, maar ook in brede zin. “Het is tijd om goed te bedenken wat de mens goed kan en wat met techniek opgelost kan worden.”
In het gesprek met Joachim de Greeff van TNO gaat het vooral over de stormachtige ontwikkeling van generatieve AI sinds de opkomst van ChatGPT, inmiddels een jaar geleden. Ook het belang van Europese waarden komt aan de orde. “Belangrijk is dat we als Europa zeggen dat we AI niet inzetten om burgers te controleren. Dat mag best explicieter naar buiten worden gebracht. Het lijkt soms alsof we helemaal achterlopen, maar die verworvenheid van de EU is een groot goed.”
Samen met SURF werkt TNO voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan GPT-NL, een Nederlandstalige toepassing voor generatieve AI.
Een blik vooruit
Op donderdag 14 december was de conferentie Waardengedreven Dialogen – Generatieve AI en hierbij waren vertegenwoordigers van het visietraject aanwezig. Aan de hand van enkele casussen uit de praktijk ging het gesprek over de waardengedreven inzet van generatieve AI. Ook kreeg de Aanpak Begeleidingsethiek van de ECP | Platform voor de InformatieSamenleving aandacht, en ging het ministerie van BZK de dialoog aan over de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren en Generatieve AI.
Begin januari vindt een sectorbijeenkomst plaats met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en op 18 januari organiseert het ministerie van BZK het Generatieve AI event. Tijdens dit event wordt de visie op generatieve AI toegelicht.
Elke maand een update op digitaleoverheid.nl
De visie op generatieve AI wordt begin 2024 gedeeld met de Tweede Kamer. Vanuit het visietraject op generatieve AI wordt er op digitaleoverheid.nl elke maand een update over de ontwikkelingen en uitkomsten van de verschillende bijeenkomsten geplaatst. Wil je ook actief op de hoogte blijven, meepraten en je mening geven? Word dan lid van de online community.