De Raad van de Europese Unie heeft de herziening van de eIDAS-verordening formeel goedgekeurd. Dit betekent dat er nu een Europees raamwerk is, waarbinnen nationaal erkende ID-wallets binnen Europa gebruikt kunnen worden. Dit is de derde mogelijkheid om in te loggen in een andere lidstaat. Eerder was dit al mogelijk met DigiD en eHerkenning.
Wat kun je doen met een ID-wallet?
Burgers kunnen straks gratis een erkende ID-wallet gebruiken als zij dit willen. In een ID-wallet kun je informatie over jezelf opslaan, zoals je naam of geboortedatum. Je kunt dit middel gebruiken om je op een eenvoudige en veilige manier online te identificeren. Hierbij hoef je niet meer gegevens te delen dan nodig is. De wallet biedt je namelijk de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel informatie je als gebruiker wil delen. Je kunt de wallet gebruiken bij je contact met een overheidsinstantie, maar ook met een bank of webwinkel.
Daarnaast kun je er makkelijk een elektronische handtekening mee zetten op digitale documenten. Ook kun je persoonlijke documenten zoals je rijbewijs of diploma’s veilig opslaan om later te gebruiken.
Digitaal zakendoen in Europa
De eIDAS-verordening treedt naar verwachting vanaf eind april 2024 in werking. Alle burgers en ondernemers in Europa die dat willen, kunnen straks digitaal zakendoen met een ID-wallet. De exacte datum waarop dat kan, hangt af van de uitwerking van de technische details. Die worden de komende periode op Europees niveau vastgesteld.
Nederlandse ID-wallet
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werkt aan een open source voorbeeld ID-wallet en aan het Nederlandse EDI-stelsel. Regelmatig zijn er bijeenkomsten waar burgers, wetenschappers en bedrijven vragen kunnen stellen, ideeën kunnen presenteren en zorgen kunnen delen.
Meer weten?
Meer informatie en meedoen kan via edi.pleio.nl.