
De digitale transitie moet altijd mensgericht zijn en gebaseerd op onze democratische waarden en rechten. Overheden moeten daarbij het goede voorbeeld geven. Dat vertelde staatssecretaris Alexandra van Huffelen tijdens de conferentie ‘AI and the future of Europe’ in Brussel op 30 maart 2022.
Mensen en hun grondrechten
De staatssecretaris put inspiratie uit haar vorige rol als staatssecretaris Toeslagen en Douane. “Uiteindelijk gaat het om mensen en hun grondrechten. Als ik aan AI en democratie denk, komen de gezichten en stemmen van de mensen die getroffen waren door het schandaal rondom de Kinderopvangtoeslag mij meteen voor de geest.”
Wetgeving, handhaving en tools
“De overheid moet dan ook het goede voorbeeld geven om het vertrouwen in de democratie te versterken”, stelt ze. Daarvoor is sterke wetgeving en handhaving nodig: met duidelijke verboden en plichten, toegepast op elk overheidsniveau. Praktische instrumenten helpen daarbij, denk aan het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmen (IAMA), en de richtlijnen voor non-discriminatie om systemen te ontwikkelen met een minimaal risico op discriminatie.
Vertrouwen in technologie en democratie
“Ik geloof dat we AI goed kunnen gebruiken om onze burgers van dienst te zijn, door het toe te passen op belangrijke maatschappelijke kwesties zoals gezondheid of klimaatverandering”, zegt de staatssecretaris. “Overheden kunnen hun burgers betere en transparantere diensten aanbieden. Maar de digitale wereld zal alleen gedijen als mensen online net zo worden beschermd als offline. Ik ben diep gemotiveerd om de mensen centraal te stellen. Omdat het de enige manier is om het vertrouwen in technologie en democratie te behouden.” De hele toespraak is in het Engels beschikbaar.
Hoofdlijnen kabinetsbeleid
Onlangs bood staatssecretaris van Huffelen samen met de ministers voor Justitie, Rechtsbescherming en Economische Zaken de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid aan de Tweede Kamer. Aandacht voor grond- en mensenrechten is daarin een belangrijke rode draad.