De mens moet centraal staan in het digitale tijdperk, niet de technologie. De Europese Commissie heeft daarom een ontwerpverklaring opgesteld voor digitale rechten en beginselen naar Europese waarden. Het doel van de verklaring is de rechten van mensen te beschermen, democratie te ondersteunen en een eerlijke en veilige online-omgeving te waarborgen.
Dagelijks leven
In de ontwerpverklaring staan de belangrijkste rechten en beginselen voor de digitale transformatie. Deze rechten en beginselen moeten de mensen in de EU in hun dagelijks leven helpen. In het uitklapblok hieronder vind je een korte toelichting op de 6 rechten en beginselen.
Digitale rechten en principes in het kort
Mensen staan centraal
Digitale technologieën moeten de rechten van mensen beschermen, de democratie ondersteunen en ervoor zorgen dat alle digitale spelers zich verantwoordelijk en veilig gedragen.
Solidariteit en inclusie
Technologie moet mensen samenbrengen en ze niet uit elkaar drijven. Iedereen moet toegang hebben tot internet, digitale vaardigheden, digitale overheidsdiensten en redelijke arbeidsomstandigheden.
Keuzevrijheid
Mensen moeten terecht kunnen in een eerlijke online omgeving, zonder illegale en schadelijke content, en slagvaardig zijn wanneer zij te maken hebben met nieuwe en zich ontwikkelende technologieën, zoals AI.
Participatie
Burgers moeten op alle niveaus kunnen deelnemen aan het democratische proces en controle hebben over hun eigen gegevens.
Veiligheid en beveiliging
De digitale omgeving moet veilig zijn. Alle gebruikers – van jong tot oud – moeten mondig zijn en beschermd worden.
Duurzaamheid
Digitale apparaten moeten duurzaam zijn en de groene transitie ondersteunen. Mensen moeten informatie krijgen over de milieueffecten en het energieverbruik van hun apparaten.
Margrethe Vestager, uitvoerend vice-voorzitter en binnen de EC verantwoordelijk voor digitalisering: “We willen veilige technologie die werkt voor de mensen, en die onze rechten en waarden respecteert, ook als we online zijn. En we willen dat iedereen in staat is om actief deel te nemen aan onze steeds digitaler wordende samenleving. Deze verklaring geeft ons een duidelijk referentiepunt voor de rechten en beginselen in de online-wereld.”
EU-recht
De verklaring sluit aan op het EU-recht – van de Verdragen tot het Handvest van de grondrechten – en op de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie.
Volgende stappen
Het Europees Parlement en de Europese Raad (onder andere de regeringsleiders van de Europese lidstaten) bespreken de ontwerpverklaring. De besluitvorming over de ontwerpverklaring vindt waarschijnlijk voor de zomer plaats.