Het nieuwe Dashboard DigiToegankelijk laat in één overzicht zien hoe toegankelijk de websites en apps van de Nederlandse overheid zijn. En wat blijkt: digitale toegankelijkheid is nog een hele uitdaging voor overheden.
Meer inzicht
Het dashboard is voor overheidsorganisaties een handig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in de toegankelijkheid van de eigen kanalen. Het combineert informatie uit toegankelijkheidsverklaringen en presenteert die overzichtelijk door ze status A, B, C, D of E te geven. Hierdoor weten organisaties precies voor welke sites en apps ze verantwoordelijk zijn en krijgen ze (meer) grip op hun toegankelijkheidsbeleid. Ook voor toezichthouders zal het een hulpmiddel zijn. Het dashboard wordt 16 maart om 14:00 gelanceerd tijdens het DigiToegankelijk Webinar ‘Grip op digitale toegankelijkheid’. Inschrijven voor dit gratis webinar kan eenvoudig via de website. De afbeelding hieronder geeft alvast een visueel voorproefje:
Sneller digitaal toegankelijk
Het dashboard bevat op dit moment ruim 4100 websites en apps. Bijna 3000 daarvan voldoen aan de wet rond digitale toegankelijkheid en hebben minimaal status C. Meer dan 5000 kanalen zijn nog niet in kaart gebracht en hebben nog geen toegankelijkheidsverklaring. DigiToegankelijk maakt de komende periode het overzicht compleet.
Het dashboard is in april 2022 door de staatssecretaris toegezegd aan de Tweede Kamer als onderdeel van een stappenplan om de overheid sneller digitaal toegankelijk te maken. In Nederland hebben 4,5 miljoen mensen problemen met het lezen, begrijpen en gebruiken van websites.
Na de lancering zal op Digitaleoverheid.nl een interview staan met Martin Eikenboom, de programmamanager van DigiToegankelijk. Dan vertelt hij meer over de plannen om de toegankelijkheid te verbeteren: ‘Er wordt op veel plekken hard gewerkt aan digitale toegankelijkheid, maar helaas moeten veel overheden een achterstand inhalen. Wij maken dat inzichtelijk én bieden hulp om te versnellen.’