Basisscholen en middelbare scholen hebben zich in coronatijd positief ontwikkeld in digitale geletterdheid. Tegelijkertijd nam de ongelijkheid in digitale vaardigheden tussen leerlingen toe. Dat zijn enkele conclusies van het Praktijkonderzoek Digitale Geletterdheid van het SLO (het landelijk expertisecentrum voor het curriculum).
Digitale geletterdheid
Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die je nodig hebt om je in de digitale samenleving staande te houden en jezelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden, tot je veilig kunnen bewegen op internet. en van computational thinking en programmeren tot mediawijsheid en ict-basisvaardigheden. (Bron: mediawijsheid.nl).
Ontwikkeling tijdens corona
Tijdens de lockdowns moesten leerkrachten en leerlingen veelal overschakelen op digitaal onderwijs. Onderzoekers hebben de invloed op digitale vaardigheden onderzocht. Zij kwamen tot een aantal inzichten en aanbevelingen over digitale geletterdheid in de coronaperiode. Waaronder deze:
- Leerlingen hebben zich digitaal ontwikkeld, maar bezitten nog onvoldoende ict-basisvaardigheden.
- Goede afspraken blijven belangrijk voor contact en mediawijsheid online.
- Digitale vaardigheid bij leraren is vergroot, het zelfvertrouwen ook.
- Het verschil aan digitale vaardigheden tussen leerlingen vergrootte tijdens corona de ongelijkheid. Zie het kader.
Ongelijkheid en leerachterstanden
Aan de slag met digitale geletterdheid
Digitale geletterdheid wordt zo goed als zeker een vast onderdeel van het curriculum, meldt SLO. De komende jaren gaat SLO kerndoelen voor digitale geletterdheid ontwikkelen samen met leraren, vakdidactici, scholen en onderwijsorganisaties. Kennisnet (werkt aan professionele inzet van ICT in het onderwijs) bracht onlangs het Handboek Digitale Geletterdheid: van visie naar praktijk uit, zodat scholen alvast aan de slag kunnen.