Gemeenten digitaliseren hun producten en diensten en verkennen de mogelijkheden van big data. Door datasets te koppelen en deze met innovatieve tools te analyseren, kunnen gemeenten nieuwe inzichten krijgen. Inzichten die mogelijk helpen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. VNG Realisatie (voorheen Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten) start de ‘Verkenning Data Lab’ om gemeenten te ondersteunen bij het optimaal benutten van de beschikbare data.
Doel van het lab is uit te zoeken hoe gemeenten gefaciliteerd kunnen worden om op een data gedreven manier naar beleid- en uitvoeringsvraagstukken te kijken. Het gaat daarbij om het toepassen van big data technieken en innovaties en om de analyse en de interpretatie die uit nieuwe toepassingen kunnen worden gehaald. Op aanraden van de twintig deelnemende gemeenten start de Verkenning Data Lab met twee thema’s, namelijk ‘Omgevingswet’ en ‘Bedrijvigheid’.
Omgevingswet
De Omgevingswet vereenvoudigt en bundelt regels over ruimte, wonen, infrastructuur en water. En daarmee het beheer en de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Om gemeenten voor te bereiden op de implementatie van de wet, gaat de Verkenning Data Lab een diverse dingen doen zoals het onderbrengen van een grote variatie aan bestemmingsplannen in een integraal gebiedsplan.
Bedrijvigheid
De Verkenning Data Lab wil de diversiteit en kansrijkheid van de lokale arbeidsmarkt in kaart brengen door verschillen databronnen te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan de groei van ‘groene banen’.
Alphen aan den Rijn gestart met Data lab
Ook Alphen aan den Rijn is gestart met een Data Lab als eerste stap richting een informatie gestuurde gemeente. Ron Meijer, CIO van de gemeente: “Missie van het Data Lab is om te werken aan een slimme informatie gestuurde gemeente door buiten de bestaande kaders en integraal (over de afdelingen heen) te experimenteren, te combineren, te inspireren en vooral te leren. Leren van elkaar, leren van de markt en leren van de data die gemeenten in huis hebben. Het Data Lab Alphen is dé plek waar we meer uit onze data halen door allereerst te experimenteren. In het Data Lab worden databronnen en -sets van verschillende afdelingen, bronnen én externe partijen gecombineerd. Op die manier creëert het Data Lab gemeentebreed meer en nieuwe inzichten waarmee afdelingen, collega’s én externe partijen geïnspireerd kunnen worden. Met de nieuwe inzichten en werkwijzen kunnen we als organisatie leren en toewerken naar een slimme informatie gestuurde gemeente.”