Regie op gegevens is een belangrijk thema in de verbetering van de overheidsdienstverlening. De overheid werkt aan meer zeggenschap voor burgers bij het gebruik en het delen van de eigen gegevens. In het magazine van regie op gegevens ‘Deel’ (#2) leest u visies, interviews en praktijkvoorbeelden op dit gebied. Een kleine bloemlezing.
Vooral doen!

In het innoveren van onze digitale dienstverlening zijn de afgelopen tijd flinke stappen gezet, ziet Maarten Schurink secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het voorwoord. “Er is een proef met woningbouwcorporaties om mensen die een sociale huurwoning willen huren, informatie over de hoogte van hun inkomen te laten delen vanuit de basisregistratie inkomen. Een ander voorbeeld is MijnOverheid, waar een burger (bijna) al zijn basisgegevens op één plek kan inzien en moet kunnen wijzigen als iets onjuist is.” We komen nu in een volgende fase. “We werken er bijvoorbeeld hard aan dat burgers hun persoonlijke gegevens niet alleen kunnen inzien, maar ook steeds vaker kunnen zien waarvoor deze worden gebruikt. De volgende stap moet worden dat mensen ervoor kunnen kiezen om gegevens te delen met andere organisaties, zoals in het voorbeeld van woningbouwcorporaties.” Hij hoopt dat die volgende fase vooral een fase is van doen, en niet van lang praten. “Als het een verbetering is, dóe het dan vooral.”
Meer kwaliteit van gegevens
Bas den Hollander (directeur Digitale Overheid bij BZK) en Tof Tissen (UWV) geven hun visie op overheidsdienstverlening van de toekomst en wat regie op gegevens daarin kan betekenen. Den Hollander stelt dat regie op gegevens een impuls kan geven aan de kwaliteit van gegevensuitwisseling. “Het gebruik van de gegevens door de persoon zélf zal toenemen, en daarmee ook de controle op actualiteit en juistheid. Correcties aanbrengen gaat makkelijker worden met en door regie. Meer kwaliteit verkleint kansen op sores, foute beslissingen en herstelwerk.”
Proactiever zijn
Tof Thissen ziet mogelijkheden om als overheid proactiever te zijn naar burgers: “Als wij bij UWV een inkomensverandering constateren, dan moet die informatie toch kunnen worden door- gezet aan een gemeente, die vervolgens de persoon in kwestie kan benaderen over huurtoeslag? Pensioenen, toeslagen waar mensen recht op hebben; daar moeten burgers toch actief over worden benaderd? Volgens hetzelfde principe als wanneer je een melding krijgt dat je paspoort bijna verloopt. In mijn ogen mag de overheid pas een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers als die dienst- verlening beter op orde is.”