Voor alle 17 informatiecategorieën uit de Wet open overheid (Woo) is een verkorte naam vastgesteld door de Stuurgroep PLOOI (Platform Open Overheidsinformatie). De verkorte namen moeten zorgen voor meer duidelijkheid en minder verwarring.
Meer duidelijkheid en minder verwarring
In de Wet open overheid staan 17 informatiecategorieën die bestuursorganen op termijn actief openbaar moeten maken, zoals wetten, adviezen en beschikkingen. De officiële namen van deze categorieën zijn vaak erg lang, denk bijvoorbeeld aan: ‘Inzicht in zijn organisatie en werkwijze, waaronder de taken en bevoegdheden van de organisatieonderdelen’ en ‘Jaarplannen en jaarverslagen van bestuursorganen inzake de voorgenomen uitvoering van de taak of de verantwoording van die uitvoering’. Omdat de informatiecategorieën vaak zo lang zijn, worden ze regelmatig afgekort. Dit gebeurt niet altijd op dezelfde manier, waardoor er verwarring kan ontstaan.
De lijst met verkorte namen moet zorgen voor meer duidelijkheid. Dit betekent dat de eerstgenoemde informatiecategorie ‘Organisatie en werkwijze’ wordt en de tweede ‘Jaarplannen en jaarverslagen’. Bekijk de lijst met alle verkorte namen voor de Woo-informatiecategorieën op de website van Open Overheid.
Wet open overheid
De Wet open overheid (Woo) is bedoeld om overheden transparanter te maken. De wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar is, maar ook uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren. De wet is sinds 1 mei 2022 van kracht en vervangt de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Het grote verschil tussen de huidige Woo en de Wob zit in het actief openbaar maken van overheidsinformatie.
Meer weten?
Wil je meer informatie over de Wet open overheid? Ga naar onze pagina.