De vertegenwoordigers van de lidstaten (het Coreper) hebben een gemeenschappelijk standpunt bereikt over de Verordening Interoperabel Europa. Deze verordening moet zorgen voor een nieuw samenwerkingskader voor overheidsdiensten binnen de EU. Hierdoor is overheidsdienstverlening niet meer aan grenzen gebonden en wordt de uitwisseling van vaardigheden en kennis bevorderd.
Aanpassingen
De Verordening Interoperabel Europawet is door de goedkeuring van de Raad een stap dichterbij. Wel moeten bepaalde bepaalde punten uit het Commissievoorstel worden aangepast. De belangrijkste zijn:
- Een duidelijkere definitie van het toepassingsgebied van de voorgestelde wetgeving.
- Verduidelijking van de doelstellingen en voorwaarden van de verplichte interoperabiliteitsbeoordeling.
- Afstemming op de verordening artificiële intelligentie (AI) met betrekking tot de testomgevingen en de algemene verordening gegevensbescherming.
- Een sterkere rol voor de Interoperabel Europa Raad, die de kern vormt van de governancestructuur die bij de verordening wordt ingesteld.
Belangrijkste doelstellingen
In de kernpunten uit het voorstel van de Europese Commissie kan de Raad zich vinden. Dit zijn de belangrijkste punten die zijn overgenomen:
-
- Regels voor een gestructureerde EU-samenwerking waarbij overheidsdiensten uit verschillende lidstaten, regio’s of steden, ondersteund door publieke en private actoren, samen werken aan projecten.
- Een kader voor een bestuur onder leiding van de “Interoperabel Europa-raad”, dat onder meer de opdracht krijgt overeenstemming te bereiken over gemeenschappelijke herbruikbare middelen.
- Het delen en hergebruiken van interoperabiliteitsoplossingen. Met één loketsysteem voor oplossingen en een “Interoperabel Europa-portaal”. Dat innovatie, uitwisseling van vaardigheden en kennis moet bevorderen.
Met het akkoord over het gemeenschappelijk standpunt van de Raad kan het Spaanse voorzitterschap nu onderhandelingen aangaan met het Europees Parlement over de definitieve verordening.
Achtergrond
De Europese Unie wil dat overheidsdiensten beter samenwerken. Daarom heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een Europese Interoperabiliteitsverordening. De realisatie is door de goedkeuring van de Raad een stap dichterbij. De verordening zal de oprichting van een netwerk van soevereine en onderling verbonden digitale overheidsdiensten ondersteunen. Verbeterde interoperabiliteit leidt tot een opkomend netwerk van soevereine en onderling verbonden overheidsdiensten, wat weer belangrijk is voor het nastreven van de doelstellingen voor de Digital Decade.