Hou het simpel. Kies een duidelijk gekaderd doel en ga het vooral gewoon doen. Kom in actie. Dit is een van de aanbevelingen in een onderzoeksrapport van VNG Realisatie naar gemeentelijke datalabs.
Bij gemeenten ontstaan steeds meer initiatieven voor gemeentelijke datalabs en dataprojecten. Over het aantal, de achtergronden, ervaringen en resultaten was nog maar weinig bekend. Daarom is VNG Realisatie in december 2018 een inventariserend onderzoek gestart, waaraan 38 datalabs hebben meegewerkt.
Datagedreven werken
De meeste gemeenten starten een datalab vanuit de wens om meer datagedreven te gaan werken. Zij zijn op zoek naar meer kennis over het beheer, de analyse en de mogelijkheden van data. Meestal hebben zij de ambitie om het datalab tot een vast onderdeel te maken van hun organisatie en processen. Bijna alle datalabs beginnen klein, veelal zonder vaste medewerkers of financiering. Ze bedienen alle beleidsterreinen, van verkeer en ruimte tot welzijn en duurzaamheid. Het sociaal domein en veiligheid zijn belangrijke leveranciers van vraagstukken voor datalabs. Meestal werken de labs vraaggestuurd: op basis van vragen uit de gemeentelijke organisatie.
De analyses die de datalabs produceren zijn overwegend beschrijvend van aard of ze zijn bedoeld om ‘diagnoses’ te stellen. Voorspellen aan de hand van data komt nog minder vaak voor. Opvallend is ook dat bij de helft van de datalabs het kennisaspect het meest naar voren komt.
Aanbevelingen
In het onderzoeksrapport worden 10 aanbevelingen gedaan voor gemeenten die zelf een datalab willen beginnen. Naast algemene adviezen over de inzet van voldoende kennis, menskracht en expertise komen er specifieke adviezen aan bod: zorg voor samenwerking tussen data-analisten en inhoudelijk experts en zorg voor draagvlak in de organisatie voor de resultaten van de analyses.
(Foto: Shutterstock)